Navigation Menu+

Wijn erbij?

4 november 2013 door in Blogger |

Of ik ook een lekkere fles wijn mee nam voor bij de maaltijd, was de vraag. Het ging over de maaltijd met gerechten die Koning Willem I indertijd tot zich nam. En de vraag werd gesteld door het nieuwe Royalty programma van TV Gelderland. Ik ging samen met de presentatrice en een andere historicus drie gerechten koken, een Potage à la Reine, Lamsvlees Persiaans en – hoe kan het anders – sinaasappelgelei. Maar wat past daar nu bij? Want het lamsvlees was pittig gekruid. Hoe vind je daar dan een wijn bij die zowel historisch niet ‘vloekt’ als goed bij dit eten past?
In zo’n geval vraag ik advies. Want ik mag dan van eten wat weten, maar van wijn weet ik bijna niets. Gelukkig beschikt Zaltbommel al sinds eeuwen over Wijnkoperij Luuc van Boort, inmiddels draaien dochter en schoonzoon volop mee. We hebben ze in het bedrijf zien groeien en dat is prachtig. Want het in stand houden van een familiebedrijf is niet meer zo vanzelfsprekend als dat vroeger was.

Voor de zekerheid nam ik de receptuur mee, want dat overlegt wat gemakkelijker. Bij kruidig lamsvlees kom je al gauw op een zuidelijke wijn, die overeind blijft. Bij ‘historische’ wijn blijf je toch maar in Europa. Spanje was een goede keus en ook historisch niet verkeerd. Het advies luidde: neem een Casa del Canto (Marlies, de presentatrice van het programma zingt prachtig) Roble uit 2009. Eerst maar de uitslag: het is een prachtige wijn die inderdaad heel goed paste bij het Perzisch lam.

Maar nu willen jullie natuurlijk iets weten over deze wijn. Die komt uit een klein wijngebied in het zuidoosten van Spanje, net iets ten zuiden van Valencia. Daar, in Yecla, is de monastrell druif de meest verbouwde soort. Meestal komen daar stevige wijnen uit, die rijk aan tannine zijn. Dat kon wel wat soepeler, vond de wijnmaker Araceli González. Zij doet er rijpe en bessige syrah en cabernet sauvignon bij. Dan mag dit trio een maand of acht rijpen op Frans en Amerikaans eikenhout. Waarna er een heerlijke, volle, geurige, kruidige wijn is geboren. Die je dus heel goed met spicy food kunt combineren. Zo sneu voor Koning Willem I dat die wijn er toen nog niet was….

Overigens: is jullie wel eens opgevallen hoe weinig rode wijn er op schilderijen voorkomt? Bijna altijd wit. Dan maar een mooi 19de-eeuws wijnglas erbij.

De uitzendingen van In Naam van Oranje, TV Gelderland, beginnen half november. Ik bericht daar nog over.

Tags: , , ,