Uitgebreid menu
Voor mijn neus een boek met menu’s uit de 19de eeuw. Fascinerende lectuur. Voor de welgestelde mens was het goed geregeld op tafel. In 1856 bestond de Vrijmetselarij in ons land 100 jaar, als ik een feestmenu mag geloven. Die 19de mei was er een groot diner, alles keurig vastgesteld, alleen de wijn was ‘extra’. Voor een eenvoudige St. Julien betaalde je 2, 75, voor een Chambertin 4 gulden. De fles. Wat aten zij? Ik vertaal even. Nou, zet je schrap, hier komt-ie.
Iets in mij zegt me dat dit nog een Service à la Francaise is. Of zo’n overgangetje.
Waarom? Dat kan ik uitleggen. Maar niet hier. Kom maar luisteren, zondag 30 maart, bij mijn Onno-Kleyn-college in het Okura Hotel in Amsterdam. Hier meer: http://www.academieculinairschrijven.nl/culinaire-zondagmiddagcolleges-2014/
Ik ben dus notoir suf in het bijvoegen van links, maar je kunt gewoon ook even naar Onno’s site surfen.
Waarom dit plaatje? Om te laten zien dat het eten van wildzwijnskop (op dit menu mét de kalkoen de belangrijkste schotel) al zo oud is als onze eetcultuur.