Turkse visspiesjes
Van Daniël Schuringa (Cavad’or) kreeg ik een pretpakket met pepers om uit te proberen. Na lekker met mijn neus in al die snuifdoosjes te hebben gezeten besloot ik dat absoluut en vooral de sansho peper het eerst aan bod moest komen. Eind vorig jaar was het heel druk en dus wachtte ik maar gewoon het moment af waarop zich een gelegenheid aanbod. En dat was vlak voor de Kerstdagen. We belandden in Rotterdam, konden nog nét even langs bij Schmidt Zeevis. Daar lag een prachtig stuk – redelijk onverantwoorde maar o zo lekkere – zwaardvis. Lonkte: maak mooie visspiesjes van mij, net zoals in vroegere onschuldiger tijden. Toe, je hebt van die lekkere laurier. En die sansho pepers passen er vast prachtig bij. Ik bezweek. Want die visspiesjes zijn zo lekker. En ook nog paleo, en gezond en nou ja, altijd excuses genoeg bij de hand om aan de verleiding toe te geven.
Het recept komt uit het Turkish Cookery Book, editie De KAN, 1996. Een heruitgave van een19de eeuws Turks kookboek, samengesteld door Turabi Effendi, die kookte voor de toenmalige onderkoning van Egypte. Het verscheen in 1844 en werd in 1862 in het Engels vertaald.
Visspiesjes
Dit heb je nodig: per persoon een ons stevige vis: zalm, tonijn, zwaardvis, heilbot of steur. Olijfolie, laurierblad, sansho pepertjes, een handvol peterselie, zout. En verder: satéstokjes, grillplaat, partjes citroen.
En zo doe je het: Snijd de vis en blokken die je gemakkelijk aan een stokje kunt rijgen. Verwijder eventueel vel en graten. Doe er zout naar smaak, fijngestampte sansho peper naar smaak en een handvol fijngesnipperde peterselie bij en hussel losjes met de vingers. Giet er olijfolie over, schep om met een lepel (en herhaal dat om de vijf minuten) en laat een uur marineren.
Rijg om en om een laurierblad, een blokje vis, een laurierblad etc aan de spiesjes. Afsluiten met een laurierblad. Gaan ongeveer drie of vier stukjes op een spiesje. Niet te dicht op elkaar, niet te los.
Verhit de ingevette grillplaat en bak de spiesjes gaar, keer ze af en toe om, zodat ze overal een beetje lekker bruin zijn. Opdienen met wat plukjes peterselie voor het mooi en wat partjes citroen voor het lekker. Maar vanwege de sansho peper heb je die citroen eigenlijk niet nodig.
In het originele recept gaat er gewone peper door, piper nigrum, dat mag natuurlijk ook. Maar de sansho is echt een aanrader.
Het schilderij van Turkse vissers is van Fausto Zonaro.
Oh, wat een leuk boek! (Op pagina 9 staat het recept)
Wat mooi dat het nu een e-boek is. Kan iedereen er van genieten. Dank voor de link, Marc!