Navigation Menu+

Susanna’s Kerry Poeder

9 januari 2014 door in Blogger | 2 reacties

In het Utrechts Archief bevindt zich het kookschriftje van Susanna Jacoba Martens van Sevenhoven (1790-1860). Ooit mocht ik daar in neuzen. Leuk, het begon met een recept voor het koken van aardappelen, kennelijk in haar tijd nog iets heel nieuws en belangrijks. 19de eeuw dus. Ze heeft ook een recept voor Kerry Poeder. Dat vind ik dan weer veel spannender. Hier mijn hertaling:

Susanna’s Kerry Poeder

Dit heb je nodig: 1 pond beste rijst, 1 pond korianderzaad, 1/2 pond komijnzaad. Rooster dit tesamen, maar het mag niet bruin worden. Maal het dan fijn tot een poeder en zeef het om eventuele stukjes er uit te halen. Verder doe je er bij 60 gram gemberpoeder, 20 gram chilipoeder, 50 gram kurkuma.

En zo doe je het. Rooster rijst, korianderzaad en komijnzaad samen in een koekenpan. Het mag niet bruin worden. Maal het daarna fijn tot een poeder en zeef eventuele stukjes er uit. Roer er dan de andere ingrediënten door en bewaar het in een glazen pot of blik.

Gebruik telkens zo veel als je denkt nodig te hebben. Ik zou zeggen: 1 theelepel door roerei van 2 eitjes om te beginnen. Dan krijg je een idee. Omdat er rijst bij zit bindt deze kerriepoeder meer dan je gewend bent. Niets erg. Het recept is ook nog eens glutenvrij dankzij de rijst.
Ook lekker door wat gewokte groente, eventueel met wat kokosmelk erbij. Probeer maar wat je lekker vindt. Vroeger natuurlijk vooral door de gestoofde kip.

Het recept spreekt natuurlijk van ‘loot’  (lood), dat zal in Susanna’s tijd al de gecorrigeerde decimale versie zijn, 10 gram. Daar ben ik bij het omrekenen van uit gegaan.
 

2 Reacties

  1. Het ging hier wat mis 🙁
    Ik heb een excel bestand met meer dan 50 kerriepoeder recepten en maar 1 waarin rijst wordt gebruikt. Maar er klopte iets niet en pas nadat ik in mijn boeken dook kwam ik tot de conclusie dat er iets mis is gegaan met invoeren.
    Ik heb nog geprobeerd het origineel weer opnieuw om te rekenen (Amerikaanse pounds uit 1839) maar heb het er maar even bij gelaten. Kort gezegd: het lijkt er op dat mosterd poeder ontbreekt in jou versie. Bovendien begon ik mijn zoektocht omdat de hoeveelheden sterk afwijken van wat gebruikelijk is. Veel te weinig kurkuma bijvoorbeeld. Maarja, dat was in die tijd ook wel weer gebruikelijk.
    Wist je dat het eerste kerriepoeder wat in de winkel verkrijgbaar was terug te voeren is op 1747!

  2. Wat spannend Marc, dank voor je reactie en link. Rijst toevoegen aan de kerriepoeder is iets wat ik je vindt in de keuken van Sri Lanka. Daar had Nederland natuurlijk ook veel banden mee vroeger, eerder dan de Britten.

Tags: , , , ,