Navigation Menu+

Stoofpeertjes van Huygens

14 oktober 2013 door in Blogger |

De familie Huygens kennen we van hun gedichten en muziek, hun uitvindingen en hun diensten aan het hof. Diensten die zo veeleisend konden zijn, dat af en toe ontsnappen prettig was. Vandaar Hofwijck in Voorburg, een uurtje gaans van het drukke Haagse hof.
Vader en zoon Constantijn vervulden de functie van secretaris van de prins. Van junior is een dagboek bewaard gebleven, onlangs opnieuw bezorgd door Rudolf Dekker. Er verscheen gelukkig ook een ‘mini’ versie van, waarin Rudolf ons een aantal opvallende aspecten voortovert. Soms gaat het ook over eten, zoals tijdens het verblijf in Engeland, waar onze stadhouder Willem III koning is. We hebben het over 1689 en de jaren daarna. De inkwartiering valt bar tegen, de huizen zijn vuil, er is geen haard in de kamer dus het is er vochtig en tochtig. En dan het Engelse eten…. In het Engelse dorp Braxton eet hij een keer in de herberg Crowned Rose. Het maal bestaat uit een zeer taaie fricassée van schapenvlees. Een tijdje later krijgt hij in de herberg White Stag een stuk gezouten vlees, dat zo zwaar gepekeld is dat het oneetbaar is. In de Red Lion trakteren ze hem op taaie steaks. De vis kan vers en goed zijn, als ze maar niet op de Engelse manier bereid worden. En prins Willem drinkt alleen zijn uit Breda overgekomen bottelbier, omdat het Engelse bier naar zout water smaakte.
Kijk, zo krijgt de keuken van een land een slechte naam. Waren de Nederlanders gewoon onfortuinlijk? Of werden ze met mindere kwaliteit afgescheept? Natuurlijk werd er ook smakelijk gegeten in Engeland.

Een lekker gerecht van stoofpeertjes dan maar. Daar is het weer voor en weer tijd voor.

Stoofperen met sinaasappelsaus

Dit heb je nodig:  schil van een (bittere) sinaasappel, 1/2 liter Rijnwijn (Elbling), kruim van 1 wit broodje, 4 stoofperen, rietsuiker naar smaak.

En zo doe je het: Doe de wijn in een pan met het kruim van het witte brood en de sinaasappelschil. Laat dit even koken en wrijf het daarna door een zeef. Probeer even hoe bitter de schil is, de saus mag ook weer niet té bitter worden. Schil de stoofperen, vierendeel ze, verwijder het klokhuis en halveer dan de kwarten. Kook die in de saus met suiker naar smaak erbij gaar. Laat alles samen koken tot de saus bindt. Dien op in schaaltjes. 

Uit: Observaties van een zeventiende-eeuwse wereldbeschouwer. Constantijn Huygens jr en de uitvinding van het moderne dagboek, Rudolf Dekker, 2013. 

Tags: , , , , , ,