Saksische bonensoep
Van Larisse kreeg ik zondag twee exemplaren van een handleiding en recepten bij een teleaccursus Koken. Geweldig leuk. Die cursus is mij indertijd geheel ontgaan. Helaas niet gedateerd, maar aangezien Hans Belterman in 2006 op 72-jarige leeftijd overleed zal de serie in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw kunnen zijn uitgezonden. Als iemand het weet hoor ik het graag. In het totaal moeten er 8 deeltjes zijn. Meteen de voorkant van het deeltje over gehakt en orgaanvlees maakt me blij: zelf-getrokken bouillon is veel lekkerder. Waarheid als een koe.
Goed begin dus maar met een lekkere runderbouillon te trekken met laurier, peterseliewortel, selderij, wortel, ui, prei, peperkorrels, zout en runderschenkel. Of maak een lekkere groentebouillon met dezelfde kruiderij. Dan maak je daarna deze peulvruchtensoep die ik een beetje heb aangepast. De Peulenparade is in aantocht.
Saksische bonensoep
Dit heb je nodig: klontje boter of scheut plantaardige olie, 200 gram runderpoulet of restje stoofvlees, 200 gram mager gerookt spek, 3 uien, 1 liter kokend water, 1 laurierblad, zout en peper naar smaak, 1 grote pot of blik bruine bonen (of je weekt gedroogde bruine bonen de vorige avond).
En wat mij betreft mag er ook een gesnipperde wortel in.
Bak het in blokjes gesneden spek even aan in de boter of olie, voeg na een paar minuten de gesnipperde ui toe. Wanneer die goudgeel zijn en het vet weer beginnen los te laten doe je het vlees er bij en schep je dat snel om. (Op dit moment zou ik ook wortelstukjes toevoegen) Dan het kokende water erbij. Goed roeren. Laurierblad en toevoegen en de boel op een laag pitje laten sudderen. Dat mag een uur of anderhalf of langer, net wat je wilt. Voeg dan de bonen met aanhangend vocht toe en breng de soep opnieuw aan de kook. (Neem je geweekte droge bonen dan laat je die meteen anderhalf uur meekoken. Voeg als je wilt zout en peper toe. Dis op met wat versgesnipperde selderij.