Navigation Menu+

Romeinse Asperges

15 mei 2013 door in Blogger |

Gisteren kwam ik in de Achterhoek langs een aspergeveldje met zo’n aanlokkelijk  bordje erbij: Asperges -> ca 350 meter links. Kijk, dan ben ik dus verkocht en sla ik braaf na ongeveer 350 meter linksaf. Prachtige kraakverse asperges. Wat wil een mens nog meer. Een beetje geschiedenis. De Achterhoek is nog niet zo lang aan de asperge. Hoe begon de teelt van asperges in de wereld ook weer?
Natuurlijk  begon het met wildpluk. Wilde asperges vind je in de Egyptische en Griekse oudheid en het vermoeden bestaat dat ze in Egypte ook al geteeld werden. Dat weten we zeker van de Romeinen, waar Columella, Plinius en Cato staan te dringen om ons te vertellen hoe je dat moet doen. Asperges waren aanvankelijk een hapje voor de elite in Rome, maar keizer Diocletianus vaardigt in het jaar 301
een edict uit waarin hij verkopers verplicht bosjes van 25 asperges voor 6 denarii te verkopen. Waarmee ze opeens binnen bereik van de gewone gegoede burgers van de stad kwamen. Want dat betekent nog steeds iets van 15 euro per 25 asperges. Maar geeft aan dat ze normaal voor méér verkocht werden.
De Romeinen aten ze kort gekookt. En wil je ze nu een beetje Romeins opdissen, dan doe je dat ook. En geef je er een saus bij van geweekte pijnboompitten en zachtgekookte eitjes.   

Tags: , ,