Oekraïense salade
Ergens duikelde ik een kookboekje met Oekraïense recepten op. Het dateert uit 1975 en de foto’s zijn navenant. Je kunt er nauwelijks uit opmaken op welk recept ze slaan. Behalve de ei-tomaatpaddestoelen, hoewel ze ook een recept geven voor – ongetwijfeld verkeerd vertaald – vliegenzwammensoep. Maar dat terzijde. Er staan leuke tekeningen in, de kat zit er altijd bij en iedereen is vrolijk.
Het boekje stamt echt uit de carnivore tijd, maar wel van kop tot kont. Zelf worsten maken van lever en boekweit, of varkensgehakt met milt en longen, die vervolgens gerookt worden. We bakken en stoven uierboord en pens, maken gelei van varkenspootjes en doen rozijnen bij de rundertong. Hetgeen me dan weer erg middeleeuws aandoet. Nu ja, er gaat wat tomatenpuree bij, dus dan zijn we weer in de 19de eeuw. Opmerkelijk is dat in de ingrediëntenlijst peterseliewortel staat, die verder nergens meer voorkomt. Dat is wel jammer, want het is een lekker worteltje waar je graag meer recepten voor zou willen hebben. Koken ze hem mee met de tong? Wie zal het zeggen.
Het kookboek is eigenlijk ook een handboek voor de doe-het-zelver. Van inblikken tot pekelen, van jammen tot versiropen. Dat bewaar ik voor later in het seizoen, want er zitten interessante en smakelijke tips bij. Voor nu ga ik op zoek naar groenterecepten, maar die komen veelal uit blik of worden bedolven onder een witte saus, zoals in Nederland vroeger de bloemkool. De plaatjes blijven het leukst. Gelukkig is daar een salade van zuring en spinazie en die is goed te doen. Ik ga gauw spinazie zaaien.
Salade van zuring en spinazie
500 gram gemengd jong spinazieblad en zuringblad, 4 eetlepels olie naar keuze, 2 hardgekookte eieren, 4 stengels lenteui, 2 eetlepels azijn naar keuze (ik zou gewoon witte wijn nemen of ciderazijn, maar de zuring is eigenlijk wel zuur genoeg, dus balsamico mag van mij ook), zout naar smaak. Radijsjes voor de garnering.
Was de zuring en spinazie en verwijder eventuele ongerechtigheden. Doe de blaadjes in een slakom, scheur zo nodig in kleinere stukken. Hak de groene stengels van de lenteui fijn en voeg die toe. Pel de eieren en hak die ook fijn. Roer door de salade. Doe de olie, azijn en het zout in een kommetje en mix. Garneer met plakjes radijs.
Het is een eenvoudig recept. De kwaliteit en versheid van de ingrediënten bepaalt hoe lekker hij is. Deze oeroude wijsheid staat ook in de inleiding te lezen. Net zo eenvoudig is trouwens het recept voor kaviaar: serveer dit met lenteuitjes, takjes peterselie en roosjes van boter. Ik neem aan dat je er blinis bij krijgt.