Lekkere curry van mrs. Beeton
Of er dan geen lekkere ‘vreemde’ sausjes waren vroeger. Nou en of! De 18de eeuw zit er vol mee. Denk aan de Curry Soupe van Oma Fabricius. Smullen, echt waar. Toen we aan het koken waren voor Melk en Honing in Kasteel Heukelum zaten alle mensen te watertanden. Konden haast niet wachten tot de opnamen gereed waren. Daarna was de supermalse scharrelkip met currysaus echt binnen mum van tijd verslonden. En zo zijn er wel meer. Hier ten lande, maar natuurlijk ook in Engeland. Ik pak er Mrs. Beeton even bij en vertaal een vergelijkbaar recept, maar net iets anders. Er gaat appel in. We schrijven 1865. Het is een prachtig recept voor restjes.
Kip met kerrie
Dit heb je nodig: Resten van een gekookte kip. 2 uien, 1 appel, 2 eetlepels boter, 1/2 eetlepel kerriepoeder (ik zou Madras nemen en geen Garam Massala), theelepeltje rijstbloem, bouillon, citroensap.
En zo doe je het: Snijd de ui in kwart ringen, schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appelparten in blokjes. Snijd het kipvlees in nette stukken. Doe de boter in een pan (ik zou plantaardige olie nemen) en bak daarin eerst de ui goudbruin, voeg dan appel en kip toe. Schep om. Meng kerriepoeder en rijstbloem en strooi dat over het kipmengsel. Opnieuw goed omscheppen. Voeg dan de bouillon toe. Roer eens om, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat een minuut of twintig stoven. Voeg dan wat citroensap toe en peper en zout naar smaak. Serveer er gekookte rijst bij.
Optie: een sjalotje en een teentje knoflook mogen er ook bij van Mrs. Beeton.
Dit recept lijkt heel erg op het kerrierecept dat ik eind jaren zestig in Marie Claire vond. Ging ook nog een handje rozijnen door. Maar het idee was hetzelfde. Vandaar mijn advies Madras er bij te doen. Dat is met het zoet van het fruit een prima combinatie.