Navigation Menu+

Kikkererwtensoep van Darina Allen

8 december 2013 door in Blogger |

Al weer lang geleden was ik op een persreis door Ierland. High tech was het onderwerp, en ik bezocht veel prachtige bedrijven. Maar we moesten beslist ook gaan logeren in Ballymaloe House in Cork, vonden ze. Want daar kon je echt lekker eten. Nou viel ons het eten in Ierland helemaal niet tegen. Veel lekker verse vis. De bistro was aan het oprukken. En natuurlijk heel veel lekkere taartjes en broodjes. Maar Ballymaloe House was anders, werd ons verzekerd. Na afloop van een bezoek aan een innovatiecentrum in het stadje Cork – tjonge wat heerste daar een grauwe depressie zeg, zelfs de wieldoppen van onze auto werden gestolen – reden we door naar Ballymaloe. Prachtig was de omgeving. En het huis sprookjesachtig. Wisten wij veel waar we terecht gekomen waren? Myrtle Allen? Nooit van gehoord. We zaten nog helemaal in de high tech en de geschiedenis.

We kregen een kamer (zonder sleutel, dat was niet nodig en dat bleek ook zo) en we wandelden wat vóór het diner. En o, wat was dat heerlijk. Op deze warme zomerdag koude komkommersoep, heerlijk lam met veel krakend verse groente, en lavendelhoningijs. Dat zijn de dingen die me nog bij gebleven zijn. We zaten een hele avond heerlijk te smikkelen en vielen doodmoe in bed. De volgende dag bezochten we het winkeltje en kochten het kookboek van Myrtle. Ik kan het nu nergens meer vinden, maar er is veel uit gekookt. Vooral ook dat lavendelhoningijs.

Een tijdje geleden zag ik bij een antiquariaat een kookboek van schoondochter Davina Allen. Dat ook maar aangeschaft. Er staan veel Myrtle-recepten in gelukkig. Maar ook veel van Davina zelf. Een lekker warm winters soepje dan maar? Met peulvruchten natuurlijk. Ik vertaal even:

Kruidige kikkererwtensoep

Dit heb je nodig: 225 gram kikkererwten die een nachtje in ruim koud water hebben gedobberd. 1,5 liter zelfgemaakte bouillon van groente of kip, 2-3 theelepels korianderzaad, 2-3 theelepels komijnzaad, 50 gram boter, 175 gram fijngehakte ui, 5 flinke tenen knoflook, gekuist en fijngehakt, 1-2 kleine chilipepers, gehalveerd, zonder zaadjes, in flinters gehakt; 1/2 eetlepel gemalen kurkuma, 90 ml room, zout en versgemalen zwarte peper. Versiering: crème fraîche en korianderblad.

En zo doe je het: Giet de geweekte kikkererwten ag en doe ze in een pan. Giet er de bouillon over en breng de boel aan de kook. Deksel er op een een klein uur laten pruttelen tot ze zacht zijn.
In de tussentijd maak je de spice mix: rooster koriander en komijnzaad, en stamp ze daarna in de vijzel fijn. Smelt de boter in een pan, doe er de ui bij en de spices, chili en knoflook. Laat een minuut of vijf smoren. Voeg de kurkuma toe, roer goed gedurende een minuut en haal dan de pan van het vuur. Roer het prutje door de pan met kikkererwten. Voeg eventueel nog wat bouillon toe en de room. Laat een minuut of twintig stoven. Dis op in kommen met een beetje crème fraîche en een paar korianderblaadjes.

Lekker hoor. Maar waarom gebruikt Darina in hemelsnaam boter in plaats van plantaardige olie in dit gerecht? Dat heeft toch zeker mijn voorkeur.

Het plaatje plukte ik van internet. Geen idee waar onze foto’s van toen zijn. Ergens in het dia-archief van de man.
 

Tags: , , , , ,