Het Banket van Karel V
Boodschappenlijstjes blijven fascineren. Zeker als ze al vijfhonderd jaar oud zijn. Zeker als je niet weet wat ze met die ingrediënten zijn gaan maken. Zo’n boodschappenlijstje is er van 28 juni 1526, wanneer Karel de vijf en zijn kersverse gade in Granada verblijven. Je leest uit de namen van de leveranciers dat Karel zijn Vlaamse keukenbrigade meegenomen: vier maitres de hostel. Hun rekeningen bieden prachtig leesvoer. Helaas staat er maar één in dit boekje.
Ook de keukenlieden zijn meegekomen: Cornille de mosterdmaker, Johan en Marck Villers de bakkers van het mondbrood, Johan Hannart de kok, en Luc de Wale koopt fruit. Jean Brouwart maakt de pasteien en zorgt voor bloem.
De langste lijst omvat het vlees, gevogelte. Voor zo’n banket had je nodig; 1 kalf, 8 kapoenen, 8 konijnen, 5 geiten, een haas, 16 duiven, 43 kuikens, 65 pond vet, 150 eieren, 1 os, 8 schapen, en nog eens 8 pond vet. Josme krijgt betaald voor zijn pottages, waar ook vlees in zal hebben gezeten.
Helemaal geen groente en fruit op de lijst? Jazeker. Josme zorgt ook daarvoor en voor zuivel: kalebassen en prei, sinaasappelen, peren, perziken, appels en sla, kaas, melk en zure melk. Er komt nog azijn bij van Loys du Fay, die ook nog wat ongespecificeerde groente noemt.
Specerijen staan niet op deze lijst. Die waren kennelijk in ruime mate op voorraad.
Het verhaal wil dat Karel V dol op vlees was, maar moeite had dat weg te kauwen vanwege zijn vreemd gevormde gebit met grote overbeet. Dat is nou sneu, enorm van jagen houden, en dan de jachtbuit nauwelijks weg kunnen krijgen.
Morgen verder uit Keizer Karel V In Andalusië. Dan ga ik op zoek naar receptuur. Staat niet in dit boek, maar er zijn wel kookboeken uit die tijd te vinden. Ook Spaanse.
Op het plaatje Isabella van Portugal. Over haar culinaire voorkeur heb ik niets kunnen vinden tot nu toe.