Navigation Menu+

Gourmetten met Kerst

21 december 2020 door in Blog, Trends |

Volksstammen in Nederland gourmetten met Kerst. Wanneer is die ‘traditie’ eigenlijk ontstaan? Al in de tweede helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw, blijkt. Er zijn dus al generaties kinderen opgegroeid met dat gourmetfeest, dat meestal Tweede Kerstdag plaatsvindt. Lekker makkelijk, iedereen kan zelf wat prutsen, past goed bij de informele thuissfeer in Nederland.

Er is dus een duidelijke cesuur tussen mensen uit het pre-gourmettijd en die van daarna. Hoe is dat eigenlijk gegaan?

Het begint voorzichtig in de Kerstadvertenties van V&D en AH, vooral voor de verkoop van het gourmetstel, zie de advertentie in het Vrije Volk van 1978. Maar gourmetpakketten van de slager zijn er dan nog niet. Je ziet het aantal advertenties toenemen in 1977 5, in 1978 6, in 1979 springt dat naar 23 en in 1980 zijn het er 56. Alleen maar advertenties. Daarnaast kun je een gourmetstel winnen als je puzzelt met de Telegraaf. Ook heb je kans op zo’n fijn gourmetstel wanneer je in 1980 de opleiding voor de Bakkerij en Horecavakschool heel goed hebt afgerond. De culinaire pers doet er niet aan, zo aan het begin. Het product wordt echt de markt opgeduwd, er wordt een vraag gecreëerd. Want gourmetten is het nieuwe ‘gezellig’.

Gourmetstel-Vrije-Volk-AH-1977

Klik op de foto om de advertentie goed te kunnen lezen.

Er verschijnt in 1978 een kookboekje in de Van Dishoeckserie: Het Gourmet Party Boek van Arne van Onck. Een mij verder onbekende kookboekenauteur. Hij schreef ook nog een boekje over Sauzen in dezelfde serie. In de jaren zeventig schreef deze hobbykok (de schrijfster Clare Lennaert was zijn tante) een eetrubriek in het Nieuwsblad van het Noorden, Kookpunt. Een krant die geen verspreiding vond in de gebieden waar wij woonden, Randstad, Brabant, Wenen.

gourtmet-partyboek

Trouwens, pas in 1982, springen de supermarkten in het vacuüm van ‘maar wat doe je er op’ met een gourmetpakket van mini slavinkjes, stukjes vlees en gevogelte. De slagers volgen nog weer een paar jaar later.

Geniet van uw Kerst, in klein verband dit jaar, maar ook met z’n tweetjes of drietjes kun je prima gourmetten. Koop biologisch vlees en keurmerk vis, gebruik veel groente en vruchten en houd in de smiezen dat Kerst vooral gaat om Vrede op Aarde en in de mensen een Welbehagen.

Blog houdt Kerstpauze tot januari. Vrolijke Kerstvakantie.

Tags: ,