Navigation Menu+

Eiercroquetjes

28 april 2014 door in Blogger |

Op zoek naar iets in boeken. Levensgevaarlijk, want je raakt bijna altijd afgeleid door iets wat wel zinvol is, maar nĂș even niet. Zo struikelde ik dit weekend als maar over het woord ‘practisch’ in de kookboeken. Alles moet ‘practisch’. Probeer het even om te draaien: Een bundel recepten voor de onpraktische huisvrouw? Zou  nog kunnen. Maar Onpraktische Recepten voor de Huishoudschool? Nee, dat dan weer niet. Waarom we praktisch gingen doen zo in de loop van de 20ste eeuw staat al in 20 Eeuwen Koken en Eten (1997) en straks in het Grachtengordelkookboek. Het was niet voor niets een toverwoord. Maar goed, nu zit ik dus met een boekje van Wouda’s Verpakte meelsoorten op mijn schoot. Hoe Moet Ik Bakken? Met recepten voor de praktische huisvrouw. Dat moet wel want de receptuur is alles behale volledig. Ze leggen niet uit hoe je een rouxtje moet maken bij de kroketten. Maar dat kunnen jullie vast. Ook wordt er een rauw ei opgevoerd, maar dat blijft in de lucht hangen.  Ik heb het recept dus maar een beetje aangepast.  Hadden we nog hardgekookte eieren over? Dan zijn deze eiercroquetjes misschien een idee. Anders bewaar je het recept maar tot volgend jaar. 
Overigens: Wouda in Sneek bestond 150 jaar in 1968, dus de als grutterij begonnen onderneming stamt uit 1858 en breidde gestaag uit. Het markante fabriekspand uit 1912 werd in 1980 gesloopt.

Eiercroquetjes

Dit heb je nodig: 4 hardgekookte eieren, 1 1/2 dl bouillon, 20 gram fijne tarwebloem, 20 gram boter, peper, zout en nootmuskaat naar smaak,  1 uitje, 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 losgeklopt ei, wat losse bloem, paneermeel, frituurvet

En zo doe je het: Pel de eieren en hak ze fijn. Snipper de ui. Meng ui en ei aan met een sausje van boter, bloem en bouillon. Voeg peterselie en ook wat zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat alles goed opstijven. Vorm er kroketjes van. Rol die eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de paneermeel. Laat ze nog even opstijven in de koelkast en dan: goudbruin frituren.
Lekker met een lik goede mosterd.

En ja: het gaat ook met glutenvrij meel, of een mengsel gv meel met boekweitmeel, of kleefrijstmeel, en gv paneermeel. Je kunt ook gewoon aardappelpuree nemen in plaats van een rouxtje. Maar dat vind ik toch lekkerder met garnaaltjes. Hoewel… een combi van ei en garnaal…. Kan niet anders dan lekker zijn. Ik voel een experiment aankomen.

Tags: , , , , ,