Navigation Menu+

Bonenestafette – avondmaal

9 oktober 2011 door in Blogger | 1 reactie


Gisteravond maakten we drie gerechten met peulvruchten. Dat klinkt stoerder dan het is. Eerst de gemakkelijke zaken: we bakten papadoms van Patak uit in zonnebloemolie. Heeft wat wat met peulvruchten te maken? Jazeker, papadoms maak je namelijk van linzenmeel. In de resterende olie bakten we onion badjiahs. Uienringen in een beslagje van kikkererwtenmeel, snuf zout, theelepel geelwortelpoeder en aangemaakt met cider. Je kunt ook bier of bronwater-met-prik nemen. Dan krijg je een heerlijk luchtig beslag. Wel een beetje vette hap, maar heerlijk bij peulvruchten dus, die wel wat vet kunnen gebruiken.
Het vegetarische hoofdbestanddeel van de maaltijd bestond uit kikkererwten, aardappelen en tomaat. Het recept komt uit het eerste en fijnste Indiase kookboek dat ik al in mijn studententijd kocht en waar ik de Indiase keuken uit leerde kennen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen, gewoon een penguin pocket. Indian Cookery van Dharamit Singh. Niet louter recepten, ook de verhalen, tradities, informatie over ingrediĆ«nten en kooktechnieken krijg je erbij. Het boekje is inmiddels geheel vergeeld en gevlekt wegens intensief gebruik. Hier het recept van gisteravond, dat ik – zoals dat gaat – een beetje aanpaste.

Channeh Sabat

Dit heb je nodig: potje of blikje kikkererwten, groene peper, teentje knoflook; flinke ui, theelepel geelwortelpoeder, theelepel paprikapoeder, eetlepel fenegriekzaad, eetlepel komijnzaad, eetlepel korianderzaad, plantaardige olie; verkrummelde rode peper, tomaat, stukjes gekookte aardappel, geplette knoflook, peterselie, munt, 3 kardemompeulen, kaneelstokje, citroensap.

En zo doe je het: kook de kikkererwten even op met een groene peper en een teentje knoflook. (Je kunt ook de avond te voren gedroogde kikkererwten weken en de volgende middag die gaar koken met de peper en de knoflook, duurt een paar uur)Draai het vuur uit en giet de boel af, maar vang het vocht op.
Snipper de ui fijn. Rooster de fenegriek, komijn en koriander in een droge pan, zodat de etherische oliƫn vrijkomen. Maal de zaden met de kurkuma en paprikapoeder fijn.
Verhit de plantaardige olie in een wok en fruit daarin de ui goudbruin. Voeg een soeplepel kikkererwtenbouillon toe en laat dat indampen. Roer er de verkrummelde rode peper door. Voeg dan de spice mix toe, roer alles goed om en fruit het geheel een minuutje.
Giet er dan nog een soeplepel kikkererwtenbouillon bij en draai het vuur laag. Laat een paar minuten doorkoken en voeg dan tomaat, aardappel, knoflook, kardemom en kaneel toe. Zorg dat het een beetje vochtig blijft. Laat het een kwartiertje pruttelen. Maak de schotel dan af met peterselie, munt en citroensap en dis op.

1 reactie

  1. Oh, wat klinkt dat lekker! Ben best een beetje gek op curry's.

Tags: