Bloemen op je bord: Oost Indische kers
Zat gisteren mijn presentatie voor zaterdag af te ronden. Altijd moeilijk om te kiezen welke plaatjes er in gaan, en welke niet. Deze niet. Gaat – op de riddersporen na – meer over eetbare bloemen. Ja, die geuren ook, maar het is toch wat anders dan potpourri of parfum. Eetbaar zijn de rozen, de Oost Indische kers, het driekleur viooltje.
Meer dan tien jaar geleden dacht ik nog dat ik ooit een boek zou gaan maken over bloemen op je bord. Veel recepten verzameld uit historische receptenboeken. Maar het kwam er niet van. En nu zijn er al veel meer van dit soort boeken. Met al het wildplukken zijn ook de eetbare bloemen boven tafel gekomen. Hier een historisch recept voor salade met Oost Indische Kers, uit een 19de-eeuws Turks kookboek.
Latin Chicheghi Salatassi
Vul een schlaschaal met bloemen van de Oost Indische kers. Husel er een flinke hand fijngehakte kervel doorheen. Strooi er wat zout over en een flinke scheut geurige olijfolie en het sap van een citroen. Nogmaals husselen en direct opdienen.
NB: Van Potpourri tot Parfum : zaterdag 29 juni, 14.00 uur Paleis het Loo.