Asperges
Verse asperges. Het seizoen begint weer. Gisteren aten we de eerste, nog uit de kas. Maar gewoonlijk haal ik ze in Cromvoirt (biologische) of in Leenderstrijp bij de teler, vers van het
land. Verse asperges maken muziek wanneer je ze over elkaar wrijft. Ik deed dat een keertje in een radioprogramma. Het verbaasde de presentatrice en de toehoorders. Enorm, wat een geluid zo vlak bij de microfoon.
Wanneer je ze vaak genoeg kunt eten, dan verveelt de beenham/ei variant
na een tijdje. Ook lekker: gepocheerde zalm en een zacht mosterdsausje,
of roerei met gerookte zalm erbij.
In De Kookkunst van Alexander
Dumas (oorspronkelijke versie 1873) staat
nog een andere manier om asperges met roerei te eten:
Aspergepunten met roerei
Heel
handig als men kippenbouillon heeft staan. Klop de eieren door elkaar,
breng het mengsel op smaak met zout en peper en doe er de aspergepunten
in: voeg voor zes eieren een half glas en voor twaalf eieren een heel
glas van de bouillon toe. Bereid het roerei zoals u gewend bent, en u
zult merken dat de bouillon de eieren een bijzonder fluwelige smaak
geeft.
Volgens
Dumas zijn niet alleen mensen, maar ook vleesetende dieren dol op
asperges: kat, hond, maar ik heb het nooit kunnen waarnemen. Wij kwamen
niet verder dan een Abessijntje dat graag avocado at, als die tenminste
lekker rijp was.
(Toen ik in 2007 met dit blog begon, ging het over asperges. Druk deze week, dus even blogs van toen in de herkansing.)