Navigation Menu+

Zwart Zaad, catalogus gelijknamige tentoonstelling NHMM 2002

30 september 2019 door in Blog, Foodhistory |

Zwart Zaad

In 2002 vond in het Natuurhistorisch Museum Maastricht een tentoonstelling plaats aan de hand van botanische vondsten uit de opgravingen van Romeins Maastricht. Het materiaal werd onderzocht door de faculteit Archeologie in Leiden onder leiding van prof. dr. Corrie Bakels. Op basis van de onderzoeksresultaten schreef Lizet Kruyff de culinaire interpretatie en mogelijkheden. Welke planten uit het vondstmateriaal waren eetbaar en wat zou je er in die tijd mee hebben kunnen bereiden? Ook de receptuur nam Lizet voor haar rekening.

Inleiding Zwart Zaad

Wie zich aan de Romeinse keuken gaat wagen, zal verrast worden door de combinatie van zoet en zuur of zout, van scherp en zoet. Romeinen gebruikten bij het bereiden van gerechten een veelheid aan specerijen, kruiden en andere smaakmakers, zoals de beroemde vissaus ‘garum’. Romeinen namen hun heimwee-keuken mee naar de bezette gebieden, zoals de Lage Landen. Je vindt de sporen daarvan terug bij opgravingen, zoals de inheemse garumfabriekjes, de zultmakerijen en in Maastricht een overvloed aan zaden en pollen. Op basis van de analyse van het vondstmateriaal kun je een schitterende bermsalade samenstellen. Deels met ingrediënten uit de vrije natuur, maar natuurlijk ook plukwerk uit de akkers en de moestuinen. Veel van de kruiden die we nú nog steeds waarderen hebben we aan de Romeinen te danken: selderij, koriander, bonenkruid, om te beginnen.

Recept bermsalade

Romeins eten