Zoet Poeder of Poudre Douce
De Middeleeuwse specerijenmengsels had je in verschillende vormen. Gisteren gaf ik al een voorbeeld van een Sterk Poeder (Poudre Fort). Dat impliceert dat er ook een ‘Zoet’ of ‘Zacht’ poeder was, een Poudre Douce. Hier het recept en ook in dit geval geldt: de hoeveelheden kun je naar eigen inzicht variëren.
Middeleeuwse
Poudre Douce
Poudre Douce
Meng 3 eetlepels gemberpoeder,
2 eetlepels rietsuiker, 1½ eetlepel kaneel, 1 theelepel kruidnagel, 1 theelepel
nootmuskaat.
2 eetlepels rietsuiker, 1½ eetlepel kaneel, 1 theelepel kruidnagel, 1 theelepel
nootmuskaat.
Wat je met deze spice mix nu kunt doen? Verwerk het in een taart met kweepeer, bijvoorbeeld, of meng het met fijngehakte ui en stop het in de buik van een kip die je dan in de oven schuift. Of gebruik het zoals Ras el Hanout. Of strooi het over rijstebrij. Of doe er wat van in het cakebeslag. Of in het brooddeeg.
Dit soort spice mixen vind je van Italië tot de Lage Landen, het recept kan iets variëren. Soms zit er nog korianderzaad bij, soms galanga, soms geen suiker.