Westfriese Ketelkost
Zo’n traditioneel recept dat staat in de maag. Met de voeten stevig in voorbije eeuwen. Zo’n maaltijd waar je schepen op kunt bouwen, bomen op kunt zagen, zeilen mee kunt maken, kanalen op kunt graven en polders mee kunt droogleggen.
Wat maakt dit nou tot ketelkost? Dat apart koken van de ingrediënten, die dan pas op de schotel bijeengevoegd worden. Zo kon je op één vuurtje koken, kregen de ingrediënten wel een beetje elkaars smaak mee, maar werd het geen brei of soep of hussepot.
Die aardappelen met boter zijn er later bij bij bedacht en eigenlijk helemaal niet nodig. Zonder staat het gerecht ook al in je maag. De stoofperen vervullen de functie van aardappelen. Verder zit er namelijk al alles in wat de mens nodig heeft: peulvruchten, granen, groente en wat vlees. Het enige wat ontbreekt zijn wat kruiden en specerijen. Maar daar mag je natuurlijk naar eigen inzicht wat mee experimenteren. Het pekelvlees maakt natuurlijk extra toevoeging van zout overbodig.
Westfriese Ketelkost
Dit heb je nodig: 2 kilo stoofperen (Winterjannen, Brederodes, of Gieser Wildemannen)
2 ons gort, 1 pond gedroogde grauwe erwten, 1½ kilo mager pekelvlees, 2 groene kooltjes, aardappelen, boter
En zo doe je het:
Zet eerst de (gave) geschilde en gehalveerde peren op in een grote pan water, tenminste drie uur voor u wilt gaan eten. Doe er na anderhalf uur het pekelvlees in een zakje bij en het zakje gort (half gevuld, vanwege het uitzetten) en de geweekte erwten, ook in een zakje. Kook de losse bladeren van de groene kool in een netje mee het laatste half uur. Schik alles los op een grote schaal, snijd het pekelvlees en serveer alles met aardappelen en gesmolten boter.