Navigation Menu+

Welsh rabbit

6 april 2011 door in Blogger |


Onze tosti is eigenlijk het arme zusje van de Franse Croques en de Britse rabbits of rarebits waarvan de Welsh rabbit het beroemdste is. Het begrip Welsh rabbit is typisch 18e eeuwse humor om een boterham met gesmolten kaas te beschrijven. Een dubbel grapje vanwege dat konijn en vanwege de (vermeende) voorliefde van de Welsh voor kaas.
Shakespeare heeft het daar al over in zijn Merry Wives of Windsor: ‘Ik zou nog eerder een Vlaming mijn boter toevertrouwen, een Welshman met mijn kaas, een Ier met mijn sterke drank, of een dief mijn paard laten afstappen, dan mijn vrouw aan zichzelf toe te vertrouwen.’
Maar in de 18e eeuw was het predicaat ‘Welsh’ eerder negatief dan positief bedoeld. Zoals je hier het Brabants kwartiertje kent, heette dat in Engeland het Welsh.
Toen het recept rijp voor de kookboeken was veranderde het rabbit in rarebit, dat klonk natuurlijk sjieker. Het gerecht belandt in de 19e eeuw zelfs in Franse kookboeken, en het is natuurlijk bijzonder dat een Brits recept in Frankrijk wordt omhelsd. En er is nog veel met het recept geƫxperimenteerd. Je hebt Schotse en Amerikaanse, je hebt Welsh rabbit met ei en meer. Maar bij Mrs. Beeton vind je een mooi midden 19e eeuwse klassieke vorm:

Welsh Rabbit

Dit heb je nodig voor vier personen: Stevig wit brood, 80 gram ongezouten boter,250 gram Cheshire of Double Gloucester (of in Nederland: goede boerenkaas), 2 theelepels mosterd, versgemalen peper

En zo doe je het; Snijd het brood in bammetjes van ongeveer een centimeter dik, verwijder de korst. Rooster het heel licht, zonder het te verkleuren of te verbranden. Smeer er de boter op. Snijd plakken kaas die iets minder groot zijn dan de boterhammetjes. De kaas moet rijk en vet zijn. Leg rijkelijk kaas op het brood en laat die onder de grill of in de oven smelten. Opnieuw: het moet gelijkmatig smelten en niet verkleuren. Smeer er dan wat mosterd over en versgemalen peper. Serveer heel warm op verwarmde borden.

Je kunt er ook een gepocheerd ei op leggen, dan heet het een Buck rabbit. Wanneer je er dan ook nog uitgebakken bacon op legt, heet het een Yorkshire rabbit

Tags: