Navigation Menu+

Wat zullen onze patriotjes eten?

11 maart 2014 door in Blogger |

Afgelopen zaterdag, het klonk vrolijk, daar in die prachtige bovenzaal van Museum Woerden. De eeuwenoude lambrisering zorgde voor een prachtige akoestiek. Rob de Bree, Sharon Poolman en Jenneke Zweers zorgden tijdens deze eerste Stadhoudersdag voor de muzikale omlijsting. Liederen van Rhijnvis Feith (1753-1824) en Jacobus Bellamy (1757-1787). Muziek om de mensen te bereiken. Niet-elitaire muziek. Drama, romantiek en… een patriottenliedje. Dat zoemt natuurlijk nog steeds door mijn hoofd. Leerde dat van mijn grootmoeder: wat zullen onze patriotjes eten als zij in ‘t leger zijn? En wat eten ze? Kiekens aan het spit en pasteten (pasteien). Goede kost dus. Ach, over dat lied en de schrijver valt veel meer te vertellen, maar dat laat ik graag aan Rob over.

Zulk eten kan natuurlijk op nette wijze bereid worden in de keuken van de legerplaats. Maar wat als de soldaten op veldtocht gaan? De kippen koop of roof je dan bij de boer. Die rooster je en eet je op. Wat zal de veldkeuken op voorraad hebben? Bonen, knollen, uien en wortelen? Graan voor pap en brood?  Met bloem, boter van de boer en groente plus de eventuele restjes van de kip kun je een pastei maken voor de volgende dag. Gemakkelijk mee te nemen, de korst zorgt dat de inhoud van de pastei vliegvrij blijft en minder snel bederft. Recept te vinden voor een pasteitje zo eind 18de eeuw? Natuurlijk! Ik hertaal even.

Pasteitjes

Wat gehakt gekookt vlees, nootmuskaat, peper, mergpijpje, wat ui en peterselie, en boter. Maak een heel dunne korst en leg drie, vier laagjes daarvan in een schotel (bladerdeeg, maarje kunt ook hartige taartdeeg nemen). Doe daarin de vulling en bak het geheel gaar.

Vroeger ging dat in een taartenpan die je in/bij het vuur kon zetten. Overigens is de combinatie van kippenvlees met merg, ui en peterselie en wat kruiderij erg lekker. Ik zou er nog wat zout bij doen en een beetje citroensap en misschien een lepeltje bouillon behalve de boter om de vulling smeuïg te houden.
Beetje experimenteren en er je eigen draai aan geven.

Tags: , , , ,