Wat at de Zonnekoning?
Zit een lijvig boekwerk door te ploeteren, vol zinvolle zaken. Leer veel over de Franse hofcultuur in vroeger tijden. Heel veel cijfertjes (wat alles wel niet kostte bijvoorbeeld) en heel weinig verhaal. Het lijkt een droge opsomming, maar als je alles goed tot je laat doordringen, dan krijg je wel een beeld. Zo verschilde onder Lodewijk de Veertiende, bijgenaamd de Zonnekoning, het aantal gerechten bij de hoofdmaaltijd wanneer hij alleen at, of met zijn echtgenote, of met 6 genodigden, of 9 mee-eters. Dan werd er extra werk van gemaakt. Eigenlijk niet anders dan dat wij het doen, wanneer we alleen thuis zijn, of samen met het gezin eten, of wanneer er gasten zijn. Alleen de hoeveelheden van alles verschillen nogal. Lees maar even mee.
Wanneer de koning en koningin samen eten staan er 2 soepen op tafel, 3 entrees, 3 gerechten met geroosterd vlees, 3 tussengerechten, 2 salades, 1 schotel vruchten en 3 compotes op tafel.
Als er negen extra gasten zijn valt er te kiezen uit 4 soepen, 7 entrees, 5 gerechten met geroosterd vlees, 7 tussengerechten, 3 salades, 4 schalen met vruchten en 4 compotes.
Dat ging natuurlijk allemaal niet op. Wat de koning en zijn gevolg niet verorberde, werd op de tafel van de lagere officieren gezet. Of het vond op een andere manier een gretige eter. Het ging er toch vooral om dat je liet zien wat er een veelheid aan heerlijkheden werd aangeboden. Welke exquise hapjes.
Dit is geen gezellig vertelboek, dus de favoriete kostjes van de Zonnekoning staan er niet in. De titel van dit blogverhaal zou dus eerder moeten zijn: Hoeveel at de koning. Maar ook dat is een verwarrende tekst, want we weten niet precies hoeveel hij at. Er staat in de administratie ook: als de koning geen trek had of een schotel niet aanraakte, ging die naar de tafel van de hogere officieren. Of woorden van die strekking.