Navigation Menu+

Vrouw van het Jaar : Marguerite Patten

15 oktober 2007 door in Blogger |

Ze was de eerste televisiekok in Engeland. Zestig jaar geleden vertelde ze de kijkers van de BBC hoe ze met de na-oorlogse schaarste en rantsoenen toch een goed maal konden bereiden. Inmidels heeft ze 170 boeken op haar naam staan, waarvan wereldwijd meer dan 17 miljoen exemplaren zijn verkocht. Marguerite Patten OBE is dus eigenlijk de eerste celebrity chef. Vandaag krijgt ze de Woman of the Year Award. Gisteren stond een uitgebreid verhaal over haar in de Observer. http://www.guardian.co.uk/gender/story/0,,2190907,00.html

Ze is 91, adviseert de regering over het schooleten, overlegt met Jamie Oliver en lijkt onvermoeibaar ondanks arthritis. Een van haar favoriete recepten staat ook in de Observer, ik neem het hier over: pistache en ananas ijs, een recept uit 1938. Op basis van marsh mallows. Die bevatten gelatine en eiwit en daardoor wordt het ijs luchtig en gelijkmatig van structuur.

Pistache and Pinaple Icecream

Serves 4 to 6
175g/6oz white marshmallows
227g can pineapple rings in natural juice
115g/4oz pistachio nuts, skinned and coarsely chopped
25g/1oz vanilla sugar, or to taste
300ml/10fl oz double cream

Tip: to skin the nuts put into boiling water for about 1 minute then pull away the skins
Tip: Vanilla Sugar: place 1 or 2 vanilla pods into jars of caster and icing sugar. The pods give a true vanilla flavour to the sugar. Spoon out amount required then fill up with more sugar.

Put the marshmallows into a basin. Strain the pineapple, measure out up to 150ml/ ΒΌ pint of juice, add to the marshmallows. Stand basin over a saucepan of hot, but not boiling, water and leave until JUST dissolved. This can be done on the defrost setting in a microwave. Allow the mixture to cool.

Finely chop the pineapple rings, add to the marshmallows with the nuts and sugar.

Whip the cream until it stands in soft peaks, do not over-whip. Fold into the other ingredients. Either spoon into the ice cream maker and freeze or put into a dish and place in the freezer.

Tags: