Navigation Menu+

Viskoekjes, niet voor de poes

31 maart 2012 door in Blogger |


Tegen de verwachting in schijnt de zon, dus buiten roep. Zaaikoorts, sloopwerk van gestorven rozen, buiten is altijd wat te doen, al is het maar in aanbidding voor een zich ontvouwend berkenblaadje rondhangen. Er zit een roodborstennest hoog in de loods, veilig voor onze jager Boris, pimpelmezen hebben het nestkastje bij het bordes gehuurd. Ik zie bezige merelpaartjes, parende houtduiven, een koppeltje koolmezen met veel praats, en mussen die ook al een nest betrekken. Winterkoninkjes zitten in de dichte bramenhaag. De tijd van het jaar dat we weer weten dat je een tuin deelt met de medebewoners.
We koken dus maar iets eenvoudigs vandaag, want geen tijd om veel in de keuken te knutselen. Een recept uit de oude doos. We maken viskoekjes, altijd lekker. En we hoeven niet bang te zijn dat onze kater er met de vis vandoorgaat. Deze Brabantse boerenzoon mag dan graag een vogeltje of muis verschalken, vis vindt hij eng.


Thaise viskoekjes

Dit heb je nodig: anderhalf pond kabeljauwfilet in stukjes of andere witte vis,
1 rode ui, fijngehakt, 2 cm verse gember, geraspt, geraspte schil van 1 onbespoten citroen, 3 eetlepels fijngehakt korianderblad, 3 teentjes knoflook uit de knijper, 1 theelepel gula djawa, of bruine suiker, 1 eetlepel GV sojasaus. 3 fijngehakte lente-uitjes of het wit van 1 prei. zout, peper naar smaak. plantaardige olie om in te bakken.

En zo doe je het: Roer alle ingrediënten minus het zout en de peper in de kom van de keukenmachine. Draai de massa tot er een mooi glad mengsel ontstaat. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vorm kleine koekjes van het mengsel (ca 2 eetlepels per koekje) en leg deze op een koel aanrecht of op keukenpapier. Goed laten afkoelen. Verhit de olie in een koekenpan en draai dan het vuur naar middenstand. Bak de viskoekjes aan beide kanten goudbruin.

Serveer er rijst bij en een salade.

Tags: