Verwarmende wijn
Pleegzusterbloedwijn heeft veel serieuze oudere zusjes. In de 18e-eeuwse Utrechtse keukenmeid vind je een heel hoofdstukje met dranken die aangenaam en gezond zijn. Rijnwijn met alant en suiker, balsemwijn, berkenwijn, bramenwijn, kersenwijn, kruisbessenwijn, rapenwijn, rozijnenwijn. Je kunt overal wel wijn van maken of een bestaande wijn mee opleuken.
Het eenvoudigst is van een bestaande wijn een kruidenwijn te maken. Zoals de hypocras, die in de loop der eeuwen nogal van receptuur veranderde. Hier de 18e eeuwse versie. Ik hertaal even:
Hypocras
Dit heb je nodig: een fles Rijnwijn, of Franse witte of rode wijn. In het eerste en tweede geval twee pond rietsuiker, in het derde geval drie pond rietsuiker. Vijf in stukken gebroken kaneelstokjes, vijf kruidnagelen, schil van een biocitroen.
En zo doe je het: Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng die langzaam bijna aan de kook. Zet het vuur uit en laat de boel samen 24 uur trekken. Zeef het vocht dan door een doek en knijp de losse restjes uit om het laatste vocht eruit te persen. Doe het dan in een fles en sluit meteen goed af.
Hoe drink je dit nu? Warm of koud, aangelengd met water of wijn.