Navigation Menu+

Vasten met brandnetelsoep

11 februari 2013 door in Blogger |

Hoeveel carnavalvierders zouden straks gaan vasten? Eigenlijk zijn het twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zaken, als je het strikt bekijkt. Ik zit nog steeds met mijn neus in de Angelsaksische keuken en ook daar is Vasten een belangrijk onderwerp. Vroeger telde het jaar veel meer vastendagen dan nu. Zeker als je een ‘heilige’ was of in een klooster zat. Het strenge vasten van de vroeg-Christelijke heiligen heeft vele navolgers gevonden, die ook een beetje heilig wilden zijn.
Water en brood was het standaarddieet van de aanstormende heilige. Maria van Egypte at alleen groente en soms zelfs alleen maar gedroogde erwtjes. De heilige Eufrasia zouden we nu van anorexia betichten, zo mager was ze en zo streng hield ze zich aan het afwijzen van voedsel. De heilige Egbert at tijdens de vasten slechts één keer per daag en dan alleen een broodje en wat dunne melk. Bisschop Cedd at slechts een half brood en een ei en wat melk ‘s; avonds. De heilige Guolac at niets behalve gerstebrood, hij had eigenlijk genoeg aan het Heilig Avondmaal (de eucharistie). Gerstebrood was het eenvoudigste voedsel, geschonken door de plaatselijke bevolking aan deze heilige om hem in leven te houden in ruil voor de zegen.
Beda schrijft in zijn Geschiedenis van de Engelse kerk en de Engelsen over de heilige Aidan, die zelden at, en meestal uitnodigingen voor een maaltijd afsloeg, maar toch graag een vorkje meeprikte bij de koning. Hij somt ook de andere voorbeeldige vasters op, die vanwege een visioen van hemel, hel en vagevuur prompt eten afzwoeren tot ze er bij neervielen. En de heilige Columba leefde op brandnetelsoep omdat een oud vrouwtje bij hem in de buurt ook niet meer dan dat te eten had. Maar zijn kok (een heilige met een eigen kok, dat is wel grappig) deed ook een scheut melk in zijn soep. Columba vond het wel een puik recept. We maken het na:

 Brandnetelsoep

Wat heb je nodig?
Toppen van jonge uitlopers van brandnetels. Hier in de tuin steken ze hun koppen al weer op.
Ander wildplukgroen als je dat kunt vinden, groentebouillon en (soja)room of volle melk.

Spoel de wildplukgroente grondig af. Verwarm de groentebouillon, voeg de fijngeplukte wildplukgroente toe. Laat even doorkoken en maak dan af met een scheut room of melk.

Op het plaatje Maria van Egypte die genoeg heeft aan een hosti.

Tags: , , ,