Uientaart met honing
Vandaag een drukke dag, dus een recept uit de oude doos, komt uit mijn boek Lekker Glutenvrij. Relatief simpel recept voor de maandag. Er zijn op dit moment nog heerlijke Roscoff uien te krijgen, dus neem die. Doe ik ook.
Uientaart met honing
800 gram uien, 2 takjes rozemarijn, naaldjes losgehaald van de takjes, 6 eieren,
1 dl crème fraîche (of sojaroom), 3 eetlepels vloeibare honing + 2 eetlepels voor de saus, 1 glas droge witte wijn, 1 mespuntje versgeraspte nootmuskaat, snuf vers gemalen zwarte peper, zout naar smaak, 1 eetlepel balsamico azijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel maïzena
Pel de uien en snijdt ze in de lengte in plakken. Doe de olijfolie in een wok of braadpan en laat de ui daar zachtjes in smoren. Doe er de wijn en 3 eetlepels honing en de helft van de rozemarijnnaaldjes bij. Laat dit een minuut of twintig smoren.
Meng in een grote kom de crème fraîche en de maïzena voorzichtig dooreen, er mogen geen klontjes ontstaan. Roer er de losklopte eieren, zout, peper en het mespuntje nootmuskaat door.
Verhit de oven op stand 5 (180 Graden C). Laat de uien uitlekken (bewaar het vocht in de pan) en roer ze door het eiermengsel. Beboter een cakevorm (25 cm x 10 cm x 7 cm ) en doe er het mengsel in. Zet de vorm in een schotel water (au bain marie) in de oven. Laat het 40 minuten garen. Haal de vorm uit de oven en laat deze afkoelen tot hij lauw is.
Doe vlak voor het opdienen 2 eetlepels vloeibare honing, de balsamico azijn, en de resterende rozemarijnnaaldjes bij het stoofvocht van de uien in de pan. Laat dit 3 minuten doorkoken.
Kiep de uientaart uit de vorm, snijd er met een vochtig mes mooie plakken van en dien die op individuele bordjes op met een lepel van de saus.
Salade erbij!