Navigation Menu+

Twintig Eeuwen, op zoek naar de eetcultuur van onze voorouders, 1997

30 september 2019 door in Blog, Foodhistory |

20-eeuwen-omslag

Op basis van archeologisch, (kunst)historisch, literair en culinair materiaal doken Lizet Kruyff en Judith Schuyf in de Nederlandse culinaire geschiedenis – met kleine uitstapjes naar het buitenland want onze landsgrenzen zijn van de laatste eeuwen. Van de Romeinse tijd tot en met de Huishoudschool komen de culinaire ontwikkelingen aan de orde. Daarbij wordt gekeken naar wat de verschillende standen eten en dronken. Kookboeken uit de desbetreffende tijd leveren smakelijke en maakbare recepten, die zijn aangepast aan de keuken van nu.  Twintig Eeuwen was in 1997 het eerste boek dat zich niet beperkte tot één historische periode, maar dat zich juist richtte op continuïteit naast verandering. Daarbij is steeds gekeken wie wat op het bord kreeg, van rijk tot arm.

Het boek is rijk doorspekt met literaire citaten, zoals een stukje uit een Antwerpse rederijkersklucht uit 1541, waarin de welvarende en welgedane smulpaap Hanneke Leckertant, die zijn arme en zieke vriend Lippen wil verwennen en genezen.

Dit citaat leverde de inspiratie voor recepten voor witmoes op zijn Catalaans (Spaanse pap), Gedopte taart en Pastijen van duiven.