Navigation Menu+

Tuttig met kruiden

19 mei 2011 door in Blogger | 5 reacties


Eigenlijk zijn wij sinds de 19e eeuw een beetje tuttig met kruiden geworden. We knippen wat peterselie over de worteltjes. Er gaat een beetje bonenkruid bij de tuinbonen. Een takje selderij in de soep. We leerden inmiddels een blaadje basilicum bij de tomaat te doen. Maar verder? De klassieke Hollandse keuken is nogal tuttig op dat gebied. Combineren van kruiden doen we hooguit in een bouquet garni. Dat kan dus wel wat spannender!
Laten we een voorbeeld nemen aan het kruidengebruik in de Middeleeuwen. In die tijd gingen er veel verschillende groene kruiden door de sla of in de soep. Zuring, waterkers, snijbiet, spinazie, melde, komkommerkruid, peterselie, bieslook, lenteuitjes en ga zo maar door. Ook kruiden die we nu alleen nog als sierplant kennen, zoals de nepeta, het kattenkruid. Van alles een beetje en het wordt beslist smakelijk.

Gisteren was ik te gast in het prachtige ruime Bibliocenter in Weert om te vertellen over eetgeschiedenis. Gezellig grote groep mensen, die na afloop aangenaam verrast waren door het middeleeuwse kruidensoepje. Ik beloofde het recept te geven. En belofte maakt schuld.

Kruidige soep met lente-uitjes

Dit heb je nodig: 1 liter groentebouillon, 1 bosje lenteuitjes, kopje zuring, kopje waterkers, kopje peterselie, kopje selderij, kopje komkommerkruid, kopje spinazie, kopje kervel, paar sprieten bieslook, versgemalen korianderzaad, kaneel, zout, scheut room.
En zo doe je het: verwarm de bouillon. Was de uitjes en kruiden in de tussentijd en knip ze fijn, houd de bieslook apart. Doe het groen in de kokende bouillon en roer goed om. Laat even pruttelen en voeg dan een eetlepel korianderpoeder en een eetlepel kaneel toe en zout naar smaak. Roer het goed dooreen. Laat tien minuten op een zacht pitje garen. Haal de pan van het vuur en roer er zoveel room door dat het net lekker smeuïg is. Dis op en geef er de bieslook apart bij. Een klein wit bolletje erbij maakt het helemaal af.

Bij middeleeuwse recepten staan zelden of nooit hoeveelheden. Dus met alles mag je naar eigen inzicht experimenteren. Beetje minder specerijen, of wat ander groen erbij. Kan allemaal. Het hangt ook een beetje van het seizoen af.

5 Reacties

  1. Hey Lizet, ik geniet altijd van je leuke site. Erginspirerend als beginnend (eetbaar)tuinier. Heb je misschien ook nog tips hoe je een goede vleesloze groente bouillon maakt? Want een bouillonblokje lijkt me ook niet erg middeleeuws. Maar ik heb geen idee hoe je zelf een lekkere bouillon o tafel tovert.

  2. Groentebouillon maak je van water (!) met selderij, wortel, ui, blaadje laurier, takje tijm, takje marjoraan, takje wijnruit, takje lavas, theelepel peperkorrels. Als je aan wortelpeterselie en kervelwortel kunt komen: die mogen er ook bij. Lekker een uurtje laten trekken.

  3. Hear, hear! Inderdaad, niet te zuinig/truttig met kruiden. Al sinds m'n studententijd werden bij mij kruiden toegevoegd onder het moto "niet van dat benauwde!"
    's Maandags was het altijd Schwarzkopf-omeletten: 7 kruiden (zoals de shampoo), maar altijd andere combinaties. (Sommigen echter niet zo lekker)

  4. Geweldig Paul, die Schwarzkopf-omelet, die houden we er in!
    Er zijn natuurlijk kruiden die niet bij elkaar passen, maar verrassend vind ik ook de Romeinse combinatie van dille, korianderblad, selderijblad en verse kaas. En veel verse knoflook. Soort boursin, maar dan lekker.

  5. Ik vond de soep heerlijk verrassend!
    en je lezing ook!

    Groet, Elma

Tags: