Toeristenmenu (4) Soep van de kokkin van Churchill
De menu’s aan boord van de Statendam lijken allemaal een beetje op elkaar in 1963. Onveranderlijk dezelfde rauwkost en olijven als hors-d’oeuvre. Met een wisselende salade. Dat is wel fijn. Deze salade heet Merry Widow, een klassieker uit de 2de helft van de 19de eeuw in Amerika. Bestaande uit kipsalade met gevierendeelde tomaten, bleekselderijharten in stukken, aspergepunten en olijven. De olijven en bleekselderijharten vind je ook zonder de kipsalade terug. De tomaten komen weer terug in de salade na of bij de kip.
De kip is een Barnevelder. Op zich opmerkelijk dat dit wordt vermeld zo’n zestig jaar geleden. Het is nu weer heel modern om de herkomst van vlees, vis en gevogelte te benoemen, zodat de disgenoten weten wat ze eten. Maar een Barnevelder? Dat zijn toch legkippen? Als ze uitgelegd zijn mogen ze nog als soepkip dienen. Terwijl dit toch lente-kipjes zijn. Wedden dat het geen piepkuikens zijn maar haantjes?
De soep is interessant, foodhistorisch gezien. Cream Doria was dan weliswaar geen favoriet van Winston Churchill zelf. Hij hield niet van gebonden romige soepjes, maar zijn gezin was er dol op. In de keuken stond een vrouw, Georgina Landemare. Hier lees je een leuk artikel van Annie Gray over haar : https://winstonchurchill.org/publications/finest-hour/finest-hour-183/georgina-landemare-churchills-longest-serving-cook/ En mrs. Landemare schreef een kookboek. Hier haar recept.
Cream Doria
Benodigdheden: 1 flinke biologische komkommer (of 2 kleine), 2sjalotjes, 2 eetlepels boter, 2 eetlepels ongekookte rijst. 1 liter kippenbouillon, 1/16 l. room, 1 losgeklopte eidooier, zout en peper naar smaak.
Bereiding: Hak de ongeschilde komkommer en de sjalotjes fijn. Blondeer ze in de boter tot ze zacht zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe en voeg de rijst toe. Roer goed om en voeg dan de helft van de kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat een half uur op een klein pitje garen. Pureer de boel, voeg de rest van de bouillon toe, breng aan de kook en haal de pan van het vuur. Klop scheutje voor scheutje een soeplepel bouillon bij de eidooier, zodat de boel niet schift. Roer de room door de soep en vervolgens het eimengsel. Goed roeren en warmhouden, maar niet op het vuur. De soep mag niet meer koken.
Garneren kun je de Cream Doria met bolletjes gekookte komkommer. Ik zou er zelf iets knapperigs bij willen, zoals toast of kleine broodjes, en er bieslook over knippen voor de smaak en kleur. Maar laat vooral je eigen fantasie er op los. Neem groentebouillon wanneer je de soep vegetarisch wilt maken.