Navigation Menu+

Theunisbloem

16 juli 2013 door in Blogger |

Aangewaaid, theunisbloemen,
oftewel Oenothera biennis. Zij bloeien nu gezellig tussen de kool en verderop ook nog
in de tuin. Eetbaar ook al, jonge wortels, jong loof, maar leuker: de
bloemen.
Oorsponkelijk komt de plant uit het oosten van de Verenigde
Staten. Het zaad wordt wel gebruikt om olie van te maken, goed voor of
tegen van alles volgens de sectie Zweef van de geneesmiddelenindustrie.

De bloemblaadjes doe je door de sla, bijvoorbeeld in deze combinatie:

Salade met ananas en theunisbloemen

Nodig:
1 kropje botersla, 1 rode appel, sap van een halve citroen, 2 eetlepels
geroosterde zonnebloempitten, 2 plakken liefst verse ananas, de
blaadjes van 4 tot 6 theunisbloemen, vinaigrette van zonnebloemolie en
citroensap.

Bereiding: was de sla en laat hem uitlekken en pluk
hem in hapklare stukken. Drapeer deze op een platte schaal. Was de
appel, snijd hem in kwarten, verwijder het klokhuis, snijd de kwarten in
plakjes en bedruppel die met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Leg de partjes appel in het centrum van de schaal op de sla, beetje
elegant mag wel. Halveer de plakken ananas en schik deze om de appel
heen. Strooi de zonnebloempitten over de salade en druppel er wat
vinaigrette over. Pluk de bloemblaadjes van de theunisbloem los en
verwijder eventueel groen. Garneer de salade met de bloemblaadjes.
Direct opdienen.

Tags: , , ,