Stoeien met selderijknollen
Soms vind je van die wonderlijke boeken waarvan het ontstaan meer vragen oproept dan het boek groot is. 150 culinaire Meesterstukjes uit 1937 is er zo één. Uitgegeven door H.J.W. Becht in Amsterdam, samengesteld door K. Becht-Parassin en A.G. del Baere-Rovers. Het zijn recepten die voorvloeien uit een kookwedstrijd in Budapest, onder leiding van de voormalige hofkok Alexander Ujváry.
Over hofkok noch kookwedstrijd kan ik iets vinden. Meer informatie staat er niet in het boek. Alleen een excuus dat vanwege de wedstrijd de receptuur soms wat bewerkelijk is. Alle recepten zijn trouwens voor 6 personen, hetgeen in combinatie met de ingewikkeldheid van de gerechten, de meesterlijke titel en de hofkok doet vermoeden dat de gerechten bedoeld zijn voor dinertjes thuis.
De kalfslever en tong, de internationale herkomst van bijvoorbeeld de Californische salade, de Vlaamsche champignonsla, de Esterházy-parfait, de Salzburger nockerlin en de Portoricosoep versterken dat vermoeden.
Ook de schrijfsters – die niet pretenderen de bezitters van het kookboek te leren koken – lijken eerder bij het welgestelde deel der natie te horen, in 1937 kruipt Nederland nog maar ternauwernood uit een flinke economische crisis. Advertenties (netjes achterin weggewerkt) komen van hofjuwelier Roelof Citroen, En het keurige Van Gelder & Co voor porcelein, kristal etc. en verder natuurlijk ook kookboeken uit het eigen fonds.
Mevrouw del Baere-Rovers heeft meer kookboekjes op haar naam staan, over groente bijvoorbeeld. En ze heeft een versie van het Huishoudschoolkookboek bewerkt. Mevrouw Klarie Becht-Parassin lijkt verder in foodland niet actief te zijn geweest. Deze schoondochter van de uitgever HJW en echtgenote van André Becht, die de zaak voorzette, heeft ongetwijfeld de Hongaarse versie van het boek in eigendom verkregen. Zij werd in Budapest geboren in 1909 en trouwde in 1933 met Andé. Misschien deed ze wel mee aan de wedstrijd. Helaas sterft Klarie jong, in 1947. André zal in 1951 hertrouwen met haar jongere zus Juliana. Tot zover reikt op dit moment mijn kennis.
Kunnen we wat met de receptuur? Jazeker, helemaal hip is nu natuurlijk Stoeien met selderijknollen. Wij deden die met champignons en ook al is het hier een tussengerecht of twaalfuurtje, als avondmaal lukt het ook heel aardig. Wel een handje tuinkruiden erbij, die peterselie is wat karig, tenzij je er veel nogal van gebruikt. Champignons houden trouwens wel van tijm uit de tuin. Van een beetje knoflook en een sjalotje knapt de boel ook enorm op.