Navigation Menu+

Sperziebonencurry

7 juni 2012 door in Blogger |

Goed, nog ééntje dan en daarna is het Sri Lankaanse koken weer even voorbij. Hoe verleidelijk ook, de historie roept weer. We hadden nog sperziebonen en ook daarvoor vond ik een mooi fusionrecept in Serendipity. Sperziebonen, ook zo’n mooi woord, verbastering van aspergebonen: lang, dun en groen. ze leken wel een beetje op wilde of groene asperges toen ze hier na de ontdekking van de Amerika’s werden geïntroduceerd. Voor dit recept kun je trouwens ook kouseband nemen: die ellenlange sperziebonen.
Dit is weer zo’n heerlijk geurig gerecht, beetje rijst erbij, papadums bakken, schaaltje pittige cashews erbij en wat verse mango met chilivlokken en limoensap en je hebt een heerlijk maaltje.
Hier mijn bewerking van het recept. 

Sperziebonencurry

Dit heb je nodig:  400 gram sperziebonen, schoongemaakt en in tweeën gebroken, 2 fijngehakte groene chilipepers,1 theelepel pul biber (chilivlokken), 1 fijngehakte ui, handje currybladeren, theelepeltje geelwortelpoeder, theelepel komijn, halve theelepel fenegriekzaad, halve theelepel venkelzaad, twee volle lepels plantaardige olie, 150 milliliter kokosmelk.

En zo doe je het:  rooster de komijn, het fenegriekzaad en het venkelzaad droog en maal ze fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en doe er de gesnipperde ui in, draai het vuur laag, de ui mag niet caramelliseren. Strooi er de spicemix over en de chilivlokken, geelwortel, groene peper en de currybladeren. Roer goed om. Doe er dan de sperziebonen bij. Weer goed roeren, een minuut of twee. Giet er dan de kokosmelk over. Roer weer goed om en breng de boel aan de kook. Laat pruttelen tot de bonen gaar zijn en de kokosmelk ongeveer tot de helft ingekookt. Maak af op smaak met zout.