Soep van wortelen en doppers van Carème
Gisteren zat ik in de bibliotheek te zoeken naar een speciaal recept, maar dat kon ik natuurlijk niet vinden. Wel veel andere leuke en leerzame zaken. Potage Crécy kennen wij als worteltjessoep. Maar Carème dacht daar in de eerste helft van de 19e eeuw anders over. Ja, ook met worteltjes. Crécy – dat hij ook wel als Creci schreef en met of zonder accent – is het tuinbouwgebied waar de jonge groente vandaan kwam. Niet specifiek de worteltjes dus. Ook de erwtjes bijvoorbeeld. Want zijn Potage Crécy gaat om een consommé waar je vers gedopte erwten in doet en in miniblokjes gesneden geblancheerde jonge wortelen. Dan doe je er nog wat suiker bij en croutons.
Zonder de suiker maken we die nu natuurlijk, worteltjes zijn al zoet genoeg van zichzelf.
Het onderscheid tussen wortelen uit Crécy (even ten oosten van Parijs) en Vlaanderen is duidelijk. De Vlaamse wortelen zijn dikke winterwortelen, bewaarwortelen. Die uit de achtertuin van Parijs eet je direct vers op. Net als de erwtjes.