Soep van Jonge Wortelen
Behalve non-descripte soepen staan er natuurlijk ook goed uitgewerkte soeprecepten in het Glasgow Cookery Book van 100 jaar geleden. Zoals de Crecy Soup, potage Crécy, een soep van zomerse worteltjes. Opmerkelijk genoeg vraagt het recept om ‘rode wortelen’. Die bestaan wel, maar wij hebben in ons land een voorkeur voor oranje wortelen en voor de soep staat dat ook wel gezellig. We zouden het recept nu nog wat aanpassen maar ik begin met het origineel:
Crecy Soup
Dit heb je nodig: 1 pond jonge wortelen, 1 raapje, 1 stengel bleekselderij, 1/8 liter room, 1/2 liter lichte bouillon, 1 ui, snuf kruiden, theelepel arrow-root.
En zo doe je het: Kook de worteltjes een uur in water met wat zout. Snijd ze in stukjes en doe ze in de pan met de rest van de fijngesneden groente met de bouillon en de kruiderij. Laat dit nog een uur gaarkoken en wrijf de boel dan door een zeef. Los de arrowroot op in wat koude bouillon of melk en voeg er een lepel warme soep aan toe, goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Roer dit door de soep en laat het aan de kook komen, zodat de soep bindt. Haal de pan van het vuur en voeg de room toe.
Hmm. Ik zou nu de wortelen met de rest van de groente gaar koken, dat gaat binnen een uur. En dan met de pureerstaaf klein maken en zeven. Wat betreft de kruiderij zou ik aan de soep eerst nog een blaadje laurier toevoegen, dat vóór het pureren er uit vissen. Ik zou verse groentebouillon nemen. Binden met arrowroot lijkt me helemaal niet nodig, als je de soep niet te dun maakt.
Wat zou ik nog toevoegen? Wat geraspte gember, wat vers geperst sinaasappelsap, wat versgemalen peper. Worteltjessoep kun je zo lekker en subtiel maken. Het is er ook wel weer voor.