Navigation Menu+

Snert met zeewier

10 februari 2012 door in Blogger |


Gisteravond hield ik een lezing over onze eetcultuur in het fraaie Kasteel Eyckholt in Rootsteren. Met een goede discussie over de toekomst van ons eten, de manier waarop we vervreemd zijn van ons eten (mede door de voedingsmiddelenindustrie) en wat de reactie van bijvoorbeeld de Youth Food Movement daar op is. En hoe het nu verder moet. Ik heb daar geen antwoord op, ik kijk naar het verleden en probeer dat te begrijpen en te analyseren en dat is al moeilijk genoeg. Het is zeker niet de eerste keer in de geschiedenis dat Europa tegen de grenzen van zijn/haar vermogen aanloopt. Voor die discussie is er natuurlijk Foodlog.nl. Hier gaat het over de herwaardering voor onze vroegere eetcultuur en nog zo wat zaken. Wat mij – maar dat is de archeoloog in mij – vooral bezighoudt is de verandering: waarom zij we dingen anders gaan doen en hoe ging dat dan. Pak een willekeurig kookboek van 50, 100, 150, 200 jaar of meer geleden en je ziet zoveel veranderingen, maar ook zoveel continuïteit. Er zijn altijd tijden geweest waarop we het ‘helemaal anders’ gingen doen (waarbij er soms minder veranderde dan je zou denken) en tijden waarop we ‘terug naar de basis, naar onze wortels’ gingen. Waarbij die wortels dan misschien wel helemaal niet zo Nederlands zijn. Het is natuurlijk altijd goed om stil te staan bij schijnbare vanzelfsprekendheden en waarheden. Genoeg gefilosofeer, dat nog voortvloeit uit de discussie van gisteravond. Het is vrijdag en dus komt er iets eenvoudigs op tafel. Snert, maar dan in een nieuw jasje, met wat o zo gezond zeewier. Het staat op de site van Zeewierwijzer en komt oorspronkelijk uit de Telegraaf, dus het is een recept van die leuke culischrijver Felix Wilbrink, kan niet missen!

Vegetarische erwtensoep

Dit heb je nodig: 10 gr fueru wakame, of vier blaadjes YakiSushiNori, geknipt, 300 gram spliterwten, 2 laurierblaadjes, 8 takjes bladselderij, 3 kruidenbouillontabletten, 200 gram knolselderij, 2 aardappelen, 2 uien, 200 gram prei, 300 gram winterwortel,5 takjes peterselie, zout en peper.

En zo doe je het: kook de spliterwten volgens het pak, weken is meestal niet nodig. Doe er de laurier bij, de helft van de bladselderij, de kruidenbouillon, natuurlijk, de uien, de prei, de schoongemaakte knolselderij, de aardappels en laat lekker pruttelen. Rasp de wortels, week de Fueru Wakame. Breng de soep na ongeveer een uur op smaak met zout en peper, en een scheut dunne sojasaus. Dan de wortelschaaf er door, en de Wakame of de stukjes SushiNori. Geef er altijd roggebrood bij. Het rogge en de erwten werken samen en maken de soep twee keer zo voedzaam.

Tags: