Seringensiroop
Ach, die Brigitte, zo’n fijn Duits glossy, al decennia lang welkom in dit huis. Het is voorjaar, een kleurig nummer en ze verrassen me opnieuw. Namelijk met seringensiroop. Tuin vol seringen, bijna in bloei, kom nooit verder dan de geur opsnuiven en bewonderen. Blijk ik er al die jaren siroop van te hebben mogen maken. Nou ja! Hun suggestie: met prosecco aangelengd is het de nieuwe ‘Hugo’, oftewel hip zomerdrankje 2013. Hier het ietwat aangepaste recept:
Seringensiroop
Dit heb je nodig: 10 seringenbloemtrossen, 1 grote of 1,5 biologische citroen(en), 700 gram suiker, 2 liter water.
En zo doe je het: pluk de bloempjes van de trossen. Snijd de citroen in plakjes en roer er de bloempjes door. Breng in een grote pan het water aan de kook met de suiker. Laat dat een stief kwartiertje koken en dan wat afkoelen. Roer er de seringen-citroenprut door en dek de pan af. Laat die een dag of vier op een koele plaats trekken. Zeef de boel dan door een fijnmazige doek. Vul er de krakendschone uitgekookte flessen mee (hoogste stand vaatwasmachine mag ook) en sluit de flessen goed af. Enige maanden in de koelkast houdbaar, dus goed te doen om deze zomer met ijskoud mineraalwater, sekt of prosecco of wat anders te drinken. Cool!
Wat zou er nou gebeuren als je honing nam in plaats van suiker? Is het opeens oerdis. Ik ga dat proberen.