Navigation Menu+

Schorseneren

17 november 2011 door in Blogger |


Of ik dan niet een leuk Duits gutbürgerlich recept kon opdissen, na al mijn ‘geschwärm’ over een herwaardering van de tradidtionele Duitse keuken. Natuurlijk kan dat, ik duik even in de Badische Küche. Voor de maand november staat daar ook een recept met schorseneren. Heerlijke en gezonde groente, vooral in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland geteeld. Dus volop verkrijgbaar. Geen gezeur over lastig schoonmaken, schillen en bereiden. Ik schrob ze altijd onder koud stromend water af met een borsteltje, kook ze in de schil met wat citroensap beetgaar en schil ze dan pas. De langwerpige vispan is er goed voor.

Schorseneren bevatten veel mineralen (kalium, calcium, fosfor en ijzer) en vitamines (A B1, E and C). Er zit ook inuline in – net als in aardperen – en dus passen ze prima in het dieet van diabetici.
Morgen een stukje geschiedeis, nu het ‘ganz einfache’ gerecht uit Baden:

Schwarzwurzelgemüse

Dit heb je nodig voor vier personen: 500 gram geschilde schorseneren, sbuf zout, snuf suiker, sap van een halve citroen, 50 gram roombioter, 200 gram room, 2 eetlepels fijngehakte groene kruiden (peterselie, dille, rucola, marjoraan, dragon, of bonenkruid, net wat er is en wat je aantrekkelijk lijkt, mengsel is prima), peper.

En zo doe je het: snijd de geschilde schorseneren in stukken van vijf centimeter lang en kook ze in een halve liter water met zout, suiker, boter en citroensap gaar. Of doe zoals ik het doe: eerst beetgaar koken, dan schillen, dan verder gaar koken met de hierboven genoemde ingrediënten. Vis de schorseneren uit de pan en kook het vocht in tot een derde van de hoeveelheid. Doe de room erbij en de stukken schorseneer, roer voorzichtig om tot de saus gebonden is. Strooi er de fijngehakte kruiden bij en maal er peper over. Schep voorzichtig om en proef of er genoeg zout in zit. Direct in voorverwarmde schaal opdienen.

Tags: