Navigation Menu+

Romeinse Kruidenkaas

24 september 2013 door in Blogger |

 Twee dingen lopen tegelijkertijd door mijn hoofd, wanneer ik op een Romeins binnenvaartschip (ja, replica, Woerden) kruidenkaas zit te maken met Henk Westbroek. We vergelijken het met Boursin. En dan moet ik natuurlijk meteen aan Koken met Karins tweede Zonder Pakjes en Zakjes-kookboek denken dat net verscheen. Heerlijk boek, moet gewoon iedereen hebben en eigenlijk zou iedere student die ‘op zichzelf’ gaat koken zo’n boek cadeau moeten krijgen. Goed begin is het halve werk. Maar dan weer terug naar de kruidenkaas. Waarom K&K Boursin of een zusje daarvan kopen wanneer je in een handomdraai kruidenkaas kunt maken met verse kruiden en knoflook? En dan zo’n prachtig Romeins recept?

De kruidenkaas heet Moretum, en er is een prachtig gedicht aan gewijd, van een boer die vroeg, nog in het donker opstaat, vuurtje stookt, graan maalt, broodje bakt en dan broodbeleg gaat maken: kruidenkaas. Hij gaat de moestuin in, graaft een bol knoflook uit, plukt wat kruiden en dan gaat alles met de kaas de vijzel in. Het gedicht is toegeschreven aan de grote Romeinse dichter Vergilius, maar ik heb zelf altijd nog de indruk dat het een pracht van een imitatie is uit de Renaissance of zelfs nog later. Geen bewijs, het is een gevoel. Maar goed. Het recept deugt. Probeer maar!

Moretum

Dit heb je nodig: 2 ons verse kaas van koe, geit of schaap, teentje verse knoflook, paar takjes peterselie, paar takjes selderijblad, paar takjes korianderblad, wat veertjes dille, takje wijnruit, peper uit de molen, scheutje extra vergine olijfolie. 

En zo doe je het: doe de kaas in een ruime kom. Giet er wat olijfolie over. Kuis de knoflook en haal die door de knijper. Doe bij de kaas. Kuis peterselie, selderij, korianderblad en dille en hak de kruiden fijn. Doe ook de kruiden bij de kaas in de kom. Maal er wat peper over. Meng de kruiden door de kaas met een vork of wees lui en neem een staafmixer. Zet even een uurtje koel weg om de smaak te bevorderen. Serveer met Turks brood, of stokbrood, of toastjes.

De hoeveelheden staan er bij oude recepten nooit bij. Dus varieer naar eigen smaak en inzicht.

Tags: , , , , , , ,