Navigation Menu+

Radio-eten

26 mei 2013 door in Blogger |

Gisteren bij de Tros Nieuwsshow vertelde ik over Rijntje Biljardt, haar kookboek en natuurlijk ook over haar recepten. Wat mijn favoriete recept was, kwam opeens de vraag. Visworst natuurlijk. Weliswaar geen ‘originele’ Rijntje want het recept kom je al in de Utrechtse keukenmeid tegen in de 18e eeuw, maar toch. Het verbaast mij altijd dat zo’n heerlijk gerecht in de vergetelheid geraakt is. Waarschijnlijk vanwege de uit de mode rakende zoetwatervis zo aan het eind van de 19e eeuw.

Het is altijd moeilijk om eten ‘lekker’ te laten klinken bij de radio. De toehoorder wil het liefst een plaatje voor ogen halen. Nou was het niet de eerste keer dat ik over eten sprak op de radio. Toen we hier nog niet zo lang woonden heb ik nog eens een pan water spetterend en bruisend gevuld om vervolgens de macaroni uit een kartonnen pak (jaren zestig nostalgie was het onderwerp) kletterend in een andere pan te laten vallen. Geheel onlogisch, maar de interviewer vond dat je op die manier het eten dichter bij de luisteraar bracht.
Ook heb ik eens een brioche gebakken voor de Wereldomroep waarbij de vogelgeluiden buiten voor het decor moesten zorgen. Gelukkig was het droog. Maar behalve dat zowel brioche als vogel iets met ei te doen hebben zag ik het verband niet zo.
Daarom probeer ik er maar sappig over te vertellen tegenwoordig. En soms ook te laten proeven, zodat de ‘mmmmm’-geluiden van de ondervragen het recept inkleuren.

Radio-receptje dan maar? Vooruit, op L1 bracht ik voor Ger Houben eens een kruidige Romeinse linzenschotel mee. Naar aanleiding van de tentoonstelling Zwart Zaad in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Ik schreef mee aan de catalogus.En Ger zorgde enthousiast voor het ‘mmmmm’. 

Kruidige Linzenschotel uit de Romeinse tijd

Dit heb je nodig: 200 gram bruine linzen, bronwater, 2 preitjes, teentje knoflook, 1/2 bosje korianderblad, theelepel korianderzaad, 2 takjes munt, takje wijnruit, wijnazijn, vissaus, honing, olijfolie, defritum (ingekookte wijn), zwarte peper.

En zo doe je het: was de linzen goed, haal zo nodig ongeregelheden er uit en breng ze met het bronwater aan de kook in een ruime pan. Maak de preitjes schoon, en snijd licht en donker groen in reepjes. Pel het teentje knoflook en snijd het in piepkleine stukjes.
Was het korianderblad, de munt en de wijnruit en droog de blaadjes. Haal de blaadjes van de stengel en knip ze fijn. Houd wat blaadjes koriander achter ter garnering. Kneus korianderzaad en peper in een vijzel.
Wanneer de linzen koken, schep je eventueel schuim eraf. Doe dan prei, knoflook en kruiderij er bij. En ook een eetlepel wijnazijn, een eetlepel olijfolie, een scheutje vissaus en een scheutje defritum. Roer goed en doe er tot slot wanneer de linzen bijna gaar zijn een lepeltje honing door. Strooi er vlak voor het opdienen nog wat versgemalen peper over en wat korianderblad.

Tags: , , , , ,