Plofkip in de file
Er is een ongeluk gebeurd en wanneer ik de A2 op rijd schuif ik meteen aan in de file. Althans, ik sta nog op de toerit. Naast een vrachtwagen met dubbele oplegger. Het is warm deze ochtend, zo’n mooie nazomerse dag. Maar mijn buren in de vrachtwagen genieten daar niet van. Ze zijn op weg en hebben stress in de kleine kooitjes waar ze niet rechtop in kunnen staan. Ze rillen, de meesten hebben een apathische blik. De rebel in mij wordt wakker: zal ik ze loslaten om aandacht te vragen voor hun droeve leven? Of ben ik volwassen en weet ik dat je dit soort zaken op een andere manier aan de kaak kunt stellen? De kippen zijn er niet mee geholpen, die weten niet wat een vrij leven is, kunnen zichzelf niet in leven houden, zijn vleesproductiekippen uit de industrie. Helaas is die productie kennelijk ver van het slachthuis, zodat een te kilometerslang transport nodig is. De vrachtwagenchauffeur kan niet helpen dat er file is. En laten we nou eerlijk zijn: het zijn de consumenten die verantwoordelijk zijn voor deze plofkip. We weten het allemaal. Goedkope kip heeft geen fijn leven. De dood is misschien nog het genadigst.
Bij ons thuis komt dit soort kip niet op tafel. Maar er moeten dus miljoenen mensen zijn die dat nog steeds wel doen. Ongeacht de acties van Wakker Dier, de Partij van de Dieren, of welk bewust eten programma dan ook. Dit is niet het enige transport. Zo gaat het dag in dag uit. We rijden er nonchalant voorbij of staan er een half uur naast in de file. We vinden het kennelijk normaal.
Maar wat als het nou hondjes waren geweest? Of vosjes voor het bont? Of exotische schildpadjes? Of schattige dolfijntjes en zeehondjes? Vinden we het dan ook nog goed?
Je kunt je afvragen hoe het toch kan dat mensen die zich wel een fatsoenlijke kip kunnen veroorloven (van pak hem beet 8 a 10 euro) toch kiezen voor de goedkope variant van 4 euro. Dat zijn toch kippen voor de zwakkere mensen in de samenleving (Die schoonmaakwerk verrichten, in de zorg werken, leerkracht zijn of achter de kassa in de buurtsuper werken)?
Hoe kan het toch dat mensen (als ze al de keuze krijgen) toch voor goedkoop en mindere kwaliteit kiezen?
Nou, dat komt omdat ze niet beter weten en alleen naar hun portemonnee kijken. Het gros heeft geen benul van kwaliteit, eet friet met steak als ze in Frankrijk (of welk ander Europees restaurant) zijn.
Als de kinderen van nu dat als voorbeeld krijgen ligt er nog een enorme taak bij de overheid. Schooltuinen zijn er gelukkig nog steeds. Is een school kippen/varkensstal niet iets om aan te denken? ("zielig" hoor ik iedereen al roepen, maar dat is wel de werkelijkheid).
Ik deel je zorgen Lizet, maar laten we het eens hebben over een oplossing? Kinderen zijn de toekomst en daar (educatie) gaat het al veel te lang mis.