Piment of Allspice
Om rode kool in te maken – een recept dat ik eerder op mijn blog postte – heb je allspice korrels nodig. Niet te verwarren met Old Spice, een ouderwetsche aftershave, die niet alleen mannen onaantrekkelijk maakt, maar zeker de rode kool zou verpesten. Het gaat dus om iets wat heel verwarrend ook piment, pimento, of pimenta wordt genoemd, een woord dat in andere Europese landen ook voor paprika gebruikt wordt.
De boom Piment heet officieel Pimenta dioica en komt voor in Midden-Amerika en West-Indiƫ, met name Jamaica. Vandaar ook wel de naam Jamaicapeper. De onrijpe bessen worden gedroogd en als smaakmaker bij het bereiden van gerechten en drankjes gebruikt. Het spul ruikt naar kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en Afrikaanse pepers. Vandaar het Engelse allspice, het ruikt en smaakt een beetje naar vanalles. Althans, dat vonden de Britten al aan het begin van de 17e eeuw.
Maar het schijnt dat Columbus het gewas al tegenkwam op Jamaica tijdens zijn tweede reis naar de nieuwe wereld in 1601. En dat de naam piment in die tijd al door de Europeanen aan de plant geplakt is, omdat de bessen op peperkorrels lijken. Daarmee begon de specerij aan een reis door de wereldkeuken, van het Midden-Oosten tot en met Zuid-Europa.
Lokaal worden niet alleen de bessen in de keuken gebruikt, maar ook de bladeren zoals wij laurierbladeren gebruiken. Daar zou ik wel eens wat van willen proberen. Maar dan moet je ze vers hebben, want gedroogd schijnen ze naar niets te smaken. Op Jamaica maakt de allspice deel uit van de traditionele gerechten, bij het maken van pickles en de befaamde (Mexicaanse saus) mole. Voor het maken van worst schijnt het een onmisbaar ingrediƫnt te zijn.
De specerij wordt overigens in zowel hartige als zoete gerechten gebruikt. Een traditioneel Jamaicaans gerecht is de Pork Jerk. Google dat voor recepten.