Navigation Menu+

Piepjonge Portugese koning op vrijersvoeten

6 september 2021 door in Blog, Foodhistory |

Diner-Windsor-Manuel-eet-bij-de-Engelse-majesteiten

Diner Windsor. Manuel eet bij de Engelse majesteiten.

In november 1909 bezoekt de 20-jarige koning Manuel van Portugal Engeland. De prins van Wales ontvangt hem in Portsmouth, vanwaar de reis verder gaat naar Windsor. Daar wordt hij – volgens de krant – ontvangen door het koningspaar en meer leden van de koninklijke familie. De geruchten willen dat hij op zoek is naar een bruid. Al een jaar doen verschillende namen de ronde, zoals de 18-jarige Alexandra, prinses van Fife, en Patricia van Connaught. Het hof laat de geruchten nadrukkelijk tegenspreken. Wel wordt hem de 15de van die maand een vorstelijk maal aangeboden, met natuurlijk een knipoog naar Victoria, naar koninklijke aanzittenden en een Engelse zeeheld, maar verder niets dat kan verwijzen naar huwelijk of zelfs maar verloving. Discretie en geheime diplomatie is in die tijd nog iets vanzelfsprekends.

Ook wordt Manuel uitbundig ontvangen in Londen, ter ere van hem wordt een feestmaal voor 800 personen aangericht in de Guildhall. De burgemeester houdt een speech waarin de traditionele banden tussen beide landen wordt geroemd (port, sherry!). Manuel op zijn beurt dankt voor de vijf jaar eerder dezelfde eer ten deel gevallen aan zijn vader en de hartelijke ontvangst nu. ‘Op het gebied van de handel is het in het belang van beide landen om nog veel te doen.’ (Port, sherry!)

Van een verloving is geen sprake. Een jaar later breekt er revolutie uit en Manuel en de rest van de familie gaan in ballingschap. Trouwt hij nog? Jazeker. In september 1913 treedt hij in Sigmaringen in het huwelijk met Augusta-Victoria van Hohenzollern, een nazaat uit de niet-regerende tak van de Hohenzollerns, maar toch wel een verre nazaat van koningin Victoria van Engeland.

Manuel en Augusta-Victoria 1913

Manuel en Augusta-Victoria 1913

Trouwstoet Manuel en Augusta Victoria

Trouwstoet Manuel en Augusta Victoria

Receptje dan maar? We gaan natuurlijk te rade bij Auguste Escoffier.

Salade Victoria

Neem gelijke hoeveelheden langoesten, truffel en komkommer, alles in blokjes gesneden en aspergepunten. Maak een dressing van sauce mayonnaise en de zachte delen van de kreeft en een puree van het koraal.

Tags: , ,