Picknick
Picknicken, we zijn er dol op. Lekker met een mand vol eten en drinken naar buiten en van de natuur en het gezelschap genieten. Oorspronkelijk komt het woord uit het Frans: pique-nique, voor het eerst in de boeken vermeld in 1692. In de tweede helft van de 18de eeuw zie je het ook in het Engels verschijnen, als picnic.
Of we het nu uit het Frans of uit het Engels hebben overgenomen is niet helemaal duidelijk, maar laten we wel zijn: buiten eten was toen ook al niets nieuws. Soms gewoon omdat het bij het buitenwerk hoorde op het land, of op het water. Soms omdat het hoorde bij de jachtpartij. Onze hedendaagse picknick is een nakomeling van de Romantiek, waar de buitenlucht buitensporig werd vereerd. Bij ons hoort het nu vooral ook bij de dagrecreatie. Plan eens een mooie picknick met vrienden en verwanten, maak er werk van en als je niet veel tijd hebt vraag of iedereen iets meeneemt, maar verdeel de taken wel goed. Aan vijf quiches maar geen salade, vijf flessen wijn, maar geen water heb je niets. Met alleen hartig, maar geen zoet mis je toch ook wat. Zorg ook dat de gerechten tegen de warmte kunnen, koelboxen ten spijt, met een zomer als nu kun je beter geen erg bederfelijke spullen kopen. Weglopende pakjes boter en Franse kaas zijn ook niet handig. Een lekkere bonensalade met venkel, rode ui, tomaat en flageolets blijft beter overeind. De basilicum neem je apart mee, net als de vinaigrette. Die roer je er op het laatst bij. Een flink stuk geitenkaas met een schaal olijven. Een grote schaal kersen of aardbeien. Watermeloen. Wat lekkere rauwe ham, worst en paté, mooi boerenbrood of knapperig stokbrood. Je bent er al bijna. Een goede fles cider, drie flessen water, een paar takjes munt om er in te doen. En als het lukt ook nog een lekkere flan of wat tartelettes. O ja, vergeet al het bijbehorende gerei niet: bordjes, glazen, servetten, messen, lepels, picknickkleed. Investeer in een goede picknickmand voor vier of zes. Zo gemakkelijk en gaat jarenlang mee. Veel buitenplezier!