Pepernoten, speculaas, taai taai
De laatste dagen bracht ik onder meer door bij twee prachtige bakkers. Een echte traditionele broodbakker in Weesp en een luxe banketbakker in Baarn. Geweldige ambachtelijke bedrijven, maar minder goed voor de Coeliakiepatiënt. Doet er niet toe, voor het goede doel (Telegraaf, Editie NL RTL4, WNL) moet je wat over hebben. Want daar gaat het om: echt Sinterklaasspul en niet van die goedkope nep. Wat een treurnis, die supermarktspeculaasbrokken. Wat een allersneuste speculaas. Gewoon omdat het niets mag kosten. Zelfs de ronde plak van AH had goedkope grijnsuikertjes erop in plaats van dure amandelen. Nepperdenep. Het is een seizoensproduct, men gaat er van uit dat het smaakgeheugen van de consument kort is, en dan hoeven er ook niet veel dure specerijen in toch? Wie proeft nou het verschil? Vandaar die pepernotenrevolutie.
Trouwens, in vroeger tijden hoorde al dat snoepgoed helemaal niet alleen bij Sinterklaas. Het hoorde bij jaarmarkt, feest, en gezelligheid. Lebkuchen, Sprengerl, gingerbread, speculaas, taaitaaipoppen, pain d’épice, Leckerli: allemaal met een keur aan heerlijke specerijenmengsels. Er kwam een verzoek om een recept voor taaitaai. Eerlijk gezegd: dat heb ik nog nooit gebakken. Ik vind er niet veel aan. Eigenlijk is alleen de structuur van het deeg onderscheidend. Het is een honingkoek en dus familie van de Lebkuchen, de middeleeuwse honingkoek die gebruikt werd om sausjes te binden. De honingkoek zelf zal wel ouder zijn dan de middeleeuwen. Hier een recept. Specerijen wel lekker zelf malen hoor, dat geeft extra smaak en dimensie.
Taai taai
Dit heb je nodig: 250 g wilde honing, 2 eieren, 350 gram (glutenvrijem Schär cakemix) bloem en een spicemix van 1 kaneelstokje, 1 opgehoopte eetlepel kardemoms, 1 mespunt nootmuskaat, 3 kruidnagels, 1 eetlepel anijszaad, snuf zout, zakje bakpoeder.
En zo doe je het: meng in een ruime mengkom honing en 1 losgeklopt ei. Meng in een kom bloem met spice mix, bakpoeder en zout. Roer het met een houten lepel (of smokkel met de mixer) het bloemmengsel door de honing-ei mix tot er een deeg ontstaat. Kneed er met de hand een soepel deeg van. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat deze overnacht in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 200° C. Bekleed en bakplaat bakpapier. Bestuif je werkblad met bloem en rol hierop het deeg uit tot ene plak van ongeveer een centimeter dikte. Steek figuren uit en leg die op een werkblad. Je kunt er ook rechte lange vingers van snijden. Klop het tweede ei los en bestrijk er het deeg mee. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de taai taai in tien minuten tot een kwartier goud bruin. Leg de taai taai voorzichtig op een taartrooster en laat het afkoelen.
Van de banketbakker in Baarn (Hendricksen, worth a detour) leerde ik dat je speculaasdeeg twee dagen moet laten ‘besterven’ (rusten vind ik een mooier woord) om de specerijen te laten inwerken op de andere ingrediënten. Je zou dit deeg ook wat langer te voren kunnen maken dus!
Grappig. Dit is weer een ander recept dan ik heb. Daar wordt zelfs een week aangehouden om te *euh* rusten, zeg maar.
Het is ontzettend taai deeg (Ha! What's in a name?) en ik kom er met een mixer niet door.
Ik post het volgende week, ergens.
Oh. En ik vind echt dat met jouw pepernoten mix de taai taai een echte smaak krijgt.
Ik ben wel dol op taai taai…
En dan te bedenken dat ik na aanschaf van taai-taai bij de bakker, deze het liefst nog zo'n 2 weken in een geopende papieren zak bewaar om het nog wat uit te laten drogen. dan vindt ik het pas echt heerlijk.
Vraagje: heb je bij dat Telegraaf-artikel de mix gebruikt van 22 juni 2011?
Klopt Paul, zelfde mix, alleen wat meer nootmuskaat, maar dat kwam omdat er voor het filmen alsmaar geraspt moest worden! Op straat vonden ze de oerpepernoten heerlijk. Ook bakker Cor Muhl uit Weesp en zijn vader – eveneens bakker – kregen het pepernotengevoel. Gingen iets met de mix doen.