Navigation Menu+

Patrijzenoog voor koning Willem I

6 december 2021 door in Blog, Foodhistory |

Patrijzen

Bij zo’n uitgebreide en excellente maaltijd werd natuurlijk ook de nodige wijn geschonken. Een paar springen er uit. Bij de soupes krijgt men Madera, die verder niet wordt geduid.

Daarna schenkt men een château Pomiès Agassac, nu omschreven als een evenwichtige, soepele, fruitige wijn, die iedereen die van Medoc houdt zal bevallen. Hoe dat toen was?  Er is nog een Medoc op het programma, de Baron Villeneuve de Cantemerle Haut-Médoc. Nemen we aan dat de koning en zijn gevolg en de hoge gasten een ‘betere’ Medoc krijgen dan de rest?

Er zijn ook witte wijnen natuurlijk. Zoals de Hochheimer, uit de oostelijke hoek van de Rheingau, een oud wijngebied, al bekend uit de middeleeuwen. De lichte, witte wijnen waren in de 18de en 19de eeuw tamelijk populair. Tegenwoordig bestaan de wijngaarden vooral uit Riesling, maar je vindt ook Spätburgunder en Müller-Thurgau bij Hochheim.

Daarnaast schenkt men een Rüdesheimer, een hoog gewaardeerde Rijnwijn in het gebied waar ook de Romeinen al vonden dat je juist dáár wijnstokken moest aanplanten. Er is in 1900 een sikkelvormig snoeimes gevonden uit de Romeinse tijd in een opgravingskuil bij de Brömserburg. En zo bleef het wijngebied populair, ook in de Frankische, Merovingische en Karolingishe tijd. Karel de Grote beval aan om er de edele wijnstokken uit Orleans aan te planten vanwege het gunstige klimaat, maar het zijn de aartsbisschoppen van Mainz geweest die zo tussen de 11de en 14de eeuw de wijnbouw naar grote hoogte hebben gestuwd. De archiefstukken gaan terug tot 1074.

Helaas wordt er aan deze wijnen geen ‘etiket’ gehangen, zoals bij de Médoc.  Ook de bourgogne en port zijn niet benoemd.

Bij de champagne is dat weer anders. Het gaat om een Oeuil de Perdrix, een aanduiding die terug gaat tot de 18de, begin 19de eeuw. Men was toen nog niet in staat om het sap van de rode druiven kunstmatig te ‘ontkleuren’, waardoor de champagne een roze kleur behield, een natuurlijke rosé dus. De naam ‘patrijzenoog’ dankt hij aan de kleur van het oog van deze (overigens smakelijke) vogel.

wijnen-Groningen-Willem-I

Wijnen Groningen Willem-I. Klik op het plaatje voor een groter exemplaar.

Tags: ,