Navigation Menu+

Oud Komijnsausje

9 februari 2013 door in Blogger |

Vraagje achterom: Zijn er meer Angelsaksische recepten bekend? Ja, en ook uit de periode toen de Normandïers net de zee waren overgestoken, dus van vlak na 1066.

Bijvoorbeeld uit een Franse bron, die een Engels recept heeft opgenomen: kastanjes, hardgekookte eidooiers en varkenslever, gepureerd en gekookt met specerijen en saffraan. Of kersen, gemalen kip en hardgekookte eidooiers. Klinkt heerlijk trouwens. Ouder zijn de zoete, fruitige omeletten of eierpuddingen, groente omeletten, en bouillons met worteltjes of munt. Appel dumplings met honing, koeken en cakes, mosterd en komijnsausjes,

Zowel mosterdzaad als komijnzaad behoren tot de bijgaven in het Oseburg Viking bootgraf in Noorwegen uit 834.
Komijnsausjes waren heel populair en bleven dat nog lang. Gelukkig zijn ze in de middeleeuwen wat uitgebreider opgeschreven. Ik hertaal even:

Om Komijn te maken

Neem amandelmelk en zet het op het vuur. Neem dan speltmeel dat met een beetje amandelmelk is losgeroerd. Doe daar gemalen en gezeefd komijnpoeder bij. Roer het door de amandelmelk en breng het aan de kook. Goed roeren. Doe er suiker of honing bij en kleur het met een paar draadjes saffraan. Zout naar smaak erbij en laat het dan even pruttelen. Klop eidooiers los en voeg die toe aan het mengsel (om ellende te voorkomen kun je ook beetje bij beetje warme amandelmelk bij de losgeklopte eieren gieten en goed doorkloppen met een garde of mixer tot de boel een beetje vloeibaar is en dan bij de rest gieten). Laat het binden en giet het in kommetjes. Strooi er wat verkruimelde hardgekookte eidooier over, suiker, gemberpoeder, fijngestampte kruidnagel en foelie. En dis het op. 

Veel van die specerijen waren er in de tijd van de Angelsaksen nog niet, of althans niet voor velen beschikbaar. De komijn lijkt hier al een beetje te zijn ondergesneeuwd. De toevoeging van de suiker, gember, kruidnagel en foelie meer ‘kijk wat rijk’ – middeleeuws. Laat je dat weg, dan zit je meer in de richting van de Angelsaksen.
Je kunt je ook afvragen of dit een ‘sausje’ was, zoals wij nu saus kennen, of meer een dipsaus waar je stukken vlees of vis in doopte, of meer een zabaglione of custardachtig geval. Lekker is het in ieder geval wel. 
 

Tags: , , , ,