Op Rozen
Rozen bepaalden een groot deel van onze Doornroosje-tuin. Helaas schrijf ik dit in verleden tijd, want de laatste plotselinge vorstperiode hebben er maar weinig overleefd. Rozen waarmee we al twintig jaar onze omgeving deelden, die in januari nog stonden te bloeien. We zijn nu bezig met stervensbegeleiding (zou-ie het met wat snoeiwerk toch nog gaan doen) en uitgraving. En denken over wat er na hen moet komen. Maar dat kost nog moeite. Weer rozen? Of juist niet? Sommige wel vervangen en andere door iets anders? Eén rijtje rozen kunnen we helemaal niet vervangen: Immortal Juno bleek net zo sterfelijk als de rest. Het was een lastige dame, die niet van regen hield. Maar na de natte zomer herleefde ze zoals gebruikelijk met haar prachtig geurende donkerroze bloemen. Ook heerlijk in de sla trouwens. Deze roos is uit productie genomen, omdat ze zo lastig was. Misschien stonden hier in de tuin nog wel de laatste exemplaren. De foto maakte ik van haar allerlaatste bloem. In zaliger nagedachtenis.
Aperitief met rozenblaadjes
Neem een koele fles prosecco of champagne of crémant. Doe een paar druppels rozenlikeur in een champagneglas en vul aan met de prik. Leg daar op een of twee mooie rode of roze rozenblaadjes. Direct serveren. Lechajim!