Omelet met (kikker)erwten
Tot over mijn oren in de research en ik mag er nog niets over vertellen. Volgend jaar! Bloggen schiet er dus wat bij in, want schrijven met een slot op de mond is lastig. Gelukkig zijn er nieuwe boeken. En nieuwe oude boeken. Zo kreeg ik laatst van Marianne Vos een prachtig Duits kookboek, Löffler-Bechtel’s Grosses Illustriertes Kochbuch. Het werd voor het eerst gedrukt in 1897 en won allerhande prijzen. Het boek is opgedragen aan Zijne Majesteit Koning Wilhelm II van Württemberg. Zijn dochter Pauline kwam regelmatig logeren in Den Haag.
Het boek is geschreven door Henriette Löffler-Bechtel, telg uit de grote Bechtel-familie die achterin het boek ruimschoots adverteert: Konditorei, Restaurant & Café, Agenturgeschäft in Franse wijnen, dito cognac, Rijnwijn, Mozelwijn, Kruidenlikeur, en vruchten- en groenteconserven. Gecompleteerd door Maggi en Knorr, een verzendhuis van koloniaalwaren, conserven en delicatessen, een spijsverteringbevorderend sapje, Bovril en stichtelijke literatuur. Man-o-man-o-man. En dan was dit werkje bedoeld voor de gegoede burgerij.
Gelukkig leert Henriette haar lezers echt koken. Van het koken van een ei tot en met de ingewikkeldste menu’s. Ik ga jullie er nog mee vervelen de komende tijd. Vandaag vanwege de Peulenparade gewoon een ommelet met erwtjes. Een raadselachtig recept want er staan dingen in die ik niet meteen begrijp.
In plaats van erwtjes mag je ook Büchsenerbsen nemen. Wat? Oh, kikkererwten! Dat is leuk. En die erwten of kikkererwten moet je met een paar lepels kokende Allemande opgeschud. Allemande? Aha, ze bedoelen een saus. Vélouté met extra wijn en eidooiers. Er gaan dan ook nog suiker, peterselie en zout bij. Vervolgens vul je daar een omelet mee. Hmmm. Daar heb je die machtige 19de eeuw weer. Doen we nu toch anders?
Omelet met erwtjes
Hoe je een omelet moet maken leg ik hier niet uit, dat weten jullie wel. De vulling met erwtjes ziet er wat mij betref zó uit.
Een ons gedopte erwtjes, kort gestoofd in boter of plantaardige olie, met op het laatst wat fijngeknipte platte peterselie, een dito muntblaadje en een fijngesnipperde lente-ui er door. Beetje zout en peper.
Je zou bij deze vulling ook aan een omelet met wat geraspte kaas erdoor kunnen denken, of een omelet met een snuf kerriepoeder. Voor de variatie.