Oergezond met Oerdis
Nu ik toch aan het boekbespreken ben: er ligt hier een heel stapeltje te wachten. Deze week dus boekenweek op dit blog. Te beginnen met Oergezond met Oerdis.
Eerder dit jaar ging de luisterlunch op Kasteel Groeneveld er al over: Karine Hoenderdos kwam vertellen over de zin en onzin van oerdis. Helaas was het boek dat zij en Angela Severs erover schreven nog niet op de markt. Maar nu is het er dan. Een fijne mengeling van kennis en receptuur.
Wie gaat oerdissen doet afstand van granen, suiker en zuivel. Alles wat met de opkomst van de landbouw het eetpatroon is ingewandeld en daar een veel te grote plaats heeft veroverd. Zeker in een door en door geïndustrialiseerde voedselketen. Het eetpatroon van nu past niet bij onze genetische aanleg. We eten te veel en bewegen te weinig. En ook dat laatste past niet bij ons genetisch patroon. Minder, gevarieerd, anders eten en lekker bewegen, daar ga je je lekker bij voelen. Of zoals prof.dr. Frits Muskiet het zegt in dit boek (en overal waar men maar naar hem wil luisteren): Maar liefst 95 procent van de westerse ziekten wordt veroorzaakt door leefstijl en niet primair door genetisch aanleg. (…) Ideaal gezien zouden we moeten leven op een manier die past bij onze genen; dat is wat Darwin heeft bedoeld met zijn ””aanpassing aan de omgeving.” Muskiet is klinisch chemicus aan het Universitair Medisch Centurm Groningen (UMCG) en doet onderzoek naar preventie van welvaartziekten door het besturderen van natuurvolkeren. Hij is een fervent voorstander van oerdis.
Sinds de luisterlunch van Karine houd ik mij aan de ‘light’ versie van oerdis. Dat wil zeggen: 85 % oerdis en 15 % ‘gewoon’, wat in mijn geval inhoudt: chocola erbij. En af en toe wat schapen- of geitenkaas. En het bevalt prima. Bruisend van energie, de artrose vrijwel weg. Aanrader dus wat mij betreft. Probeer het eens twee weken en kijk wat er met je gebeurt.
Receptje uit het boek? Nou, vooruit. Dit is de lunch van vandaag:
Witlofsalade met zalm (voor één persoon)
Dit heb je nodig: 2 struikjes witlof, 1 ei, 75 gram gerookte zalm, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel pompoenpitolie of olijfolie, peper, 2 eetlepels pijnboompitten.
En zo doe je het: Kook het ei hard. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de witlof in smalle reepjes. Pel het ei en snijd het in partjes. Maak een dresing van olie, mayonaise en peper. Snij de plakjes zalm in stukjes. Meng lof, ei en zalm, met de dressing en garneer met de pijnboompitjes.
Hoi Lizet, ik heb het Oerdis samen met een aantal collega's van InnovatieNetwerk vier weken gevolgd. Beviel prima. Ik ben vooral meer groenten, fruit en vis gaan eten en uiteraard geen graan, zuivel en suiker. Ik mis het brood en een stuk kaas af en toe wel, dus dat wordt mijn 85/15 regel. Wil met die toevoeging wel doorgaan met zoveel mogelijk oerdis eten!
Ha Joost, zo doe ik het ook. Af en toe wat chocola, of een stukje kaas. En ik loop weer als een kip! Dus oerdis rules wat mij betreft.